Humberto Tan en Stromae Beeld © Humberto

Stromae wil mensen raken met zijn songteksten: 'Luisteraar moet zich kunnen herkennen'

07 maart 2022 12:32

De Belgische wereldster verdween na zijn succesvolle album 'Racine Carrée', met hits als 'Formidable' en 'Papaoutai', zeven jaar van de radar. Een aantal maanden geleden maakte Stromae (36) een comeback met het aanstekelijke 'Santé'. Daarna zong hij tot ieders verbazing zijn nieuwe single 'L'enfer' live in het Franse journaal. Humberto Tan (56) sprak de zanger afgelopen week in zijn muziekstudio in Brussel over zijn comeback.

"Het is niet zomaar een tekst die niemand aangaat"

Na het succesvolle album 'Racine Carrée' verdween Paul Van Haver, beter bekend als Stromae, uit de schijnwerpers. In de aanloop van een tournee in Afrika slikte hij Malaria-pillen, maar werd daar in 2015 zo ziek van dat hij zijn werk als popartiest moest staken. Daarnaast kwam hij ook nog eens terecht in een diepe depressie.

Het is de vierde keer dat Humberto en Stromae elkaar spreken en de presentator geeft toe dat hij na hun laatste ontmoeting niet het idee had dat er nog een album zou komen. Toch is die er nu: 'Multitude'. "In 2018 had ik er geen zin in", geeft de Belgische zanger toe. Het was toen hij jaloers werd op artiesten als Billie Eilish, dat het weer begon te kriebelen. "Toen ik besefte dat ik me begon te vervelen, was het tijd om dit album te maken."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Giorgio Hokstam 'helemaal weggeblazen' door concert Stromae

Onlangs stond de zanger ook weer voor het eerst sinds lange tijd op het podium, iets waar hij best nerveus voor was biecht Stromae op. "Ik had zeven jaar geen concert gegeven, dus natuurlijk was ik zenuwachtig", lacht hij als Humberto hem ernaar vraagt. "Maar ik besef ook dat het m’n vak is. Het gaat me makkelijk af. Nou ja, niet makkelijk. Maar na drie keer repeteren, klopt het. Ik heb genoeg ervaring."

Het nieuwe album heet 'Multitude', maar Stromae vertelt dat hij het eigenlijk 'Folklore' wilde noemen vanwege alle invloeden uit de hele wereld die erop staan. "Maar toen bracht Taylor Swift een album 'Folklore' uit. Dus toen moest ik iets anders verzinnen", aldus de zanger. Als hij op een dag uit de douche stapt heeft hij opeens een ingeving: "Het album is door een veelvoud aan dingen en mensen beïnvloed. Dus de naam 'Multitude' leek me perfect."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dany covert emotioneel nummer Stromae bij Humberto

Vooral het nummer 'L'enfer' op het album is erg bijzonder en persoonlijk. Op de track zingt Stromae onder meer over eenzaamheid en geeft hij toe soms aan zelfmoord te hebben gedacht. "Na 'L’enfer' had ik het gevoel dat het impact had", vertelt de zanger over het nummer. "Veel mensen zeiden dat het ze goed had ik gedaan dat ik erover zing, want psychische aandoeningen zijn een beetje een taboe (…) Je vertelt soms dingen waarvan je niet weet of ze anderen raken. Ik wilde mensen raken en zowel persoonlijk als universeel zijn. Toen ik de reactie zag van mijn broer en vrouw, dacht ik: het is geslaagd. Het is niet zomaar een tekst die niemand aangaat."

Het hele gesprek tussen Humberto en Stromae kijk je hier terug.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!