Kalush Orchestra Beeld © ANP

Oekraïense inzending na songfestival terug de oorlog in

4 mei 2022 16:55

De mannen van de Oekraïense groep Kalush Orchestra zijn van plan om na het Eurovisiesongfestival direct terug te keren naar hun thuisland. Ze zullen dan weer actief deelnemen aan de oorlog die er gaande is, zo bevestigde frontman Oleh Psiuk woensdag tijdens een persconferentie na afloop van de tweede repetitie in Turijn.

"We helpen mensen met het vinden van onderdak, transport en medicijnen"

"Hierna gaan we terug naar Oekraïne", zei Oleh Psiuk die met zijn band topfavoriet is voor de eindzege op het liedjesfestijn. "Op dit moment hebben we een speciale regeling zodat we het land konden verlaten voor het songfestival maar na het songfestival gaan we terug naar huis. Dan gaan we doen wat we hiervoor ook deden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ophef over songfestivalact Albanië vanwege sensueel gebaar

Oleh Psiuk gaat bijvoorbeeld weer aan de slag met zijn eigen vrijwilligershulporganisatie. "We helpen mensen met het vinden van onderdak, transport en medicijnen. Zo proberen we elke dag Oekraïners te helpen."

Een van de leden van Kalush Orchestra is niet afgereisd naar Turijn, bevestigde Oleh Psiuk. "Het klopt dat een van onze leden hier niet is. Hij heeft besloten om thuis te blijven en mee te vechten in de oorlog. Hij verdedigt momenteel Kiev."

Kalush Orchestra doet in Turijn mee met het nummer 'Stefania', een nummer dat in Oekraïne inmiddels als een soort strijdlied voor de oorlog geldt. Volgens de bookmakers zal de groep er volgende week glansrijk mee winnen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Positieve coronatest voor lid Portugese songfestivaldelegatie

Oekraïne komt, net als Nederland, op 10 mei uit in de eerste halve finale van het songfestival. De finale is op 14 mei.

'Oekraïne heeft grote kans het songfestival te winnen'

05:02

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!