Zanger Adam Levine van Maroon 5 Beeld © AFP

Maroon 5 haalt omstreden Japanse vlag van website na kritiek

06 juli 2022 09:16

De Amerikaanse band Maroon 5 heeft een omstreden Japanse vlag van zijn website verwijderd nadat de afbeelding tot woedende reacties van vooral Zuid-Koreaanse fans had geleid. Dat melden Koreaanse media woensdag. Op de plek waar de foto van de vlag stond, prijkt nu een afbeelding van de leden van de band.

De vlag van de Rijzende Zon was te zien op het logo van de nieuwe wereldtournee die Maroon 5 maandag aankondigde. De groep geeft dit najaar veel optredens in Azië. De vlag bestaat uit een grote rode cirkel waar, tegen een witte achtergrond, langwerpige rode banen uit komen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Maroon 5 draagt nieuw album op aan overleden manager

De afbeelding is omstreden omdat het een belangrijk symbool was tijdens het Japanse Keizerrijk. Vooral in Korea is dit een pijnlijk symbool: het land was van 1910 tot 1945 geannexeerd door Japan. Ook in Nederland wordt de vlag vooral door Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in jappenkampen zaten nog geassocieerd met de Japanse agressie uit die periode.

Maroon 5 is opvallend populair in Zuid-Korea, waar de afbeelding tot veel commotie leidde. Fans stelden online dat het gebruik van de vlag een belediging voor de Koreaanse fans was. Koreaanse wetenschappers schreven zelfs een brief aan de groep met het verzoek de afbeelding te verwijderen. De Amerikaanse band speelt op 30 november in Seoul, in een stadion met 30.000 plaatsen.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Maroon 5 pleit in nieuwe videoclip voor einde 'marihuanaoorlog'

Critici hebben de afgelopen jaren ertoe opgeroepen de vlag van de Rijzende Zon te verbieden. Sommige Zuid-Koreaanse politici vergeleken het symbool zelfs met de swastika.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!