Cornald Maas Beeld © ANP

Songfestivalcommissie gaat vanaf volgende week liedjes beoordelen

30 augustus 2022 17:02

De Nederlandse selectiecommissie van het Eurovisiesongfestival buigt zich volgende week voor het eerst over de binnengekomen aanmeldingen. Mensen kunnen nog tot en met woensdag hun liedjes insturen. "En dan hebben wij volgende week ons eerste beraad", zegt lid en songfestivalcommentator Cornald Maas (60) tegen het 'ANP'.

"We komen dan hopelijk in de loop van november tot een soort conclusie"

Volgens Cornald is dat eerste overleg zeker nog niet 'doorslaggevend'. "Alle songs worden verzameld en dan gaan wij daar vanaf volgende week naar luisteren en schiften. Soms zullen we ook aan mensen vragen of ze er nog een keer naar kunnen kijken, zodat we er in een tweede ronde nog een keer naar kunnen luisteren", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Carolien Borgers en Hila Noorzai toegevoegd aan songfestivalcommissie

De selectiecommissie, die bestaat uit liefhebbers en kenners van de muziek- en entertainmentbranche, zal dan een keuze maken over wie Nederland volgend jaar vertegenwoordigt tijdens het songfestival. "We komen dan hopelijk in de loop van november tot een soort conclusie."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verenigd Koninkrijk na 17 jaar weer aanwezig bij junior songfestival

Hoeveel muzikale talenten zich tot nu toe hebben aangemeld, weet Cornald niet. Wel denkt hij dat het er uiteindelijk minder zullen worden dan de bijna vierhonderd van vorig jaar. "De lat van het songfestival komt steeds hoger te liggen", zegt hij.

"Dit jaar alleen al zijn er vier liedjes van het afgelopen festival in de Top 40 terechtgekomen. Ik heb het opgezocht: dat is maar drie keer eerder in de songfestivalgeschiedenis voorgekomen. De laatste keer was in 1983. Ik denk dat veel artiesten denken: het moet wel echt iets zijn waar ik mee kom."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

België kiest inzending songfestival weer via voorrondes

Wat hij erg leuk vindt, is dat veel jonge artiesten zich aanmelden. S10, die de afgelopen editie meedeed voor Nederland, is bijvoorbeeld 21 jaar. "Veel jongere artiesten zien hun kans schoon en dat vind ik het leukste. Dat onbekend talent zich niet gehinderd voelt, maar zich aanmeldt en denkt: wacht, dit podium is er ook voor mij."

Deelname aan songfestival was langgekoesterde droom S10

06:45

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!