Joshua Nolet Beeld © ANP

Bandleden Chef'Special hielpen Joshua Nolet tijden depressie

6 oktober 2022 17:22

Chef'Special geeft op zaterdag 29 april 2023 een jubileumconcert in de Amsterdamse Ziggo Dome ter ere van het 15-jarig bestaan van de band. "Wij willen vieren dat wat we in Nederland hebben opgebouwd met de fans heel bijzonder is", vertelt leadzanger Joshua Nolet (34) aan het ANP. "Dat gaan we volgend jaar keihard vieren in de Ziggo Dome."

"Op een gegeven moment stonden ze ook in m'n huiskamer, op dagen dat ik mijn bed niet uit wilde komen"

Voor de zanger voelt het bestaan van de vijfkoppige band Chef'Special nog helemaal niet als vijftien jaar. "Behalve als je er bewust over na gaat denken. Dan kom je erachter hoeveel je al hebt meegemaakt samen. We zijn van jonge jongens naar jongemannen gegaan. We hebben zoveel meegemaakt en we hebben alle vijf de behoefte om uit te spreken dat het niet vanzelfsprekend is dat we dit al zolang doen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet: 'Niet naar 3voor12 gebeld vanwege slechte recensie'

De Haarlemse band trapte zijn jubileum onlangs al af met de nieuwe single 'You And I', waarin de vijfkoppige groep terugblikt op vijftien jaar Chef'Special. In al die jaren dat de leden samen zijn, gingen zij van spelen op surfcamps in 2008 naar optredens op de grootste festivals en podia van Nederland, zoals AFAS Live, Ziggo Dome, Lowlands en Pinkpop.

Ook in het buitenland speelde de band al meermaals op grote podia. Het jubileum wordt nog eens groots gevierd in de Ziggo Dome, waarvoor de kaartverkoop aanstaande maandag om 12.00 uur start.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chef'Special moet optreden Appelpop vanwege ziekte afzeggen

In de jaren dat de band bestaat, is er veel gebeurd. "We werden verliefd op mensen, we raakten vaders kwijt, we werden depressief", aldus Joshua, die zelf door een donkere periode heen ging. Zijn bandleden, die hij ook wel 'broers' noemt, hebben hem daar doorheen geholpen. "Ze maakten me duidelijk dat het er mocht zijn en dat ik er met ze over kon praten. Dat klinkt misschien heel normaal en logisch, maar als je zelf depressief bent is dat heel lastig voor te stellen; dat mensen er niet over oordelen. Op een gegeven moment stonden ze ook in m'n huiskamer, op dagen dat ik mijn bed niet uit wilde komen. Dan namen ze me mee naar de studio om de boel weer aan te zwengelen. Dat heeft voor mij heel veel verschil gemaakt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Davina Michelle en Chef'Special op podium Indian Summer Festival

Hij noemt de veelzijdigheid van Chef'Special het geheim achter het succes. "Dat we alle vijf iets in de mix gooien en onderdeel zijn van het proces. Iedereen kan zichzelf kwijt in de band", legt hij uit. Ook is de zanger op muzikaal vlak gegroeid, omdat hij door zijn 'broer' werd uitgedaagd. "Ik begon eigenlijk als rapper die af en toe wat zong. Die boys zijn me gaan uitdagen om meer te gaan zingen. Uiteindelijk ben ik nu een soort zanger die ook af en toe rapt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet voor het eerst vader geworden: 'Welkom thuis, Coco'

De horizon van Chef'Special is wat betreft de leadzanger nog niet in beeld. "Als wij op deze manier nieuwsgierig blijven naar elkaar kunnen we dit tot onze dood doen. Dat denk ik echt", zegt hij. De droom om internationaal door te breken is nog steeds aanwezig bij de mannen, maar de prioriteiten in hun levens zijn ook veranderd. "Natuurlijk willen we festivals in het buitenland blijven doen, maar ik ben ook vader geworden, net als Guido (gitarist, red). Nu is er een baby die op nummer een staat, in plaats van de band. Dus het hoeft niet meer ten koste van alles."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Joshua Nolet over depressie: 'Flirt met uit het leven stappen'

Met zijn dochter Coco, die in april ter wereld komt, gaat het 'super chill', vertelt hij. "Ze is een hele tevreden baby. Zij wordt wakker, doet haar ogen open en dan begint ze gelijk met heel hard glimlachen. Dat vind ik zo gaaf en inspirerend, want ik word vaak wakker en dan heb ik helemaal geen zin in de dag", aldus de zanger. "Ze heeft weinig nodig om gelukkig te zijn, dat vind ik zoiets gaafs. En er is natuurlijk een onvoorwaardelijke liefde."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!