Cornald Maas Beeld © ANP

Cornald Maas blij met songfestivalinzending: 'Kansrijk en vrij uniek'

1 november 2022 14:22

"Een betekenisvolle song, heel onderscheidend, kansrijk en vrij uniek". Zo omschrijft commentator Cornald Maas (60), lid van de Nederlandse selectiecommissie, het liedje waarmee Mia Nicolai (26) en Dion Cooper (28) volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival gaan. "Toen ik het liedje voor het eerst hoorde, dacht ik meteen: wow."

"Er is natuurlijk lang gediscussieerd, ook over een aantal andere songs"

Met Mia en Dion kiest Nederland na Duncan Laurence in 2019 weer voor een relatief onbekende inzending. Dat is volgens Cornald geen bewuste keuze. "Bij de inzendingen van dit jaar zaten ook wel bekende namen", zegt hij. "En dat ze onbekend zijn, moet geen probleem zijn. Dat hebben we ook bij Duncan gezien. Toen hij werd aangedragen door Ilse DeLange zei ook iedereen: wie is Duncan Laurence dan precies?"

Cornald benadrukt daarbij dat bekende namen het ook dikwijls niet waarmaken op het songfestival en dat er door de jaren heen al heel wat gevestigde reputaties gesneuveld zijn. Net als in voorgaande jaren draait het binnen de selectiecommissie dus weer om het liedje en niet of iemand wel of niet bekend is. "En deze song vonden wij het beste", aldus de songfestivalcommentator.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Het Eurovisie Songfestival is volgend jaar in Liverpool

Volgens Cornald zijn er enkele honderden nummers ingezonden. "Er is natuurlijk lang gediscussieerd, ook over een aantal andere songs. Er waren best veel goede inzendingen bij, en ook best wel veel van jong talent", zegt hij. "Maar we dachten van dit nummer dat deze de meeste kans heeft om in de competitie ook heel hoog te eindigen." Hoe het liedje precies klinkt, kan hij nog niet zeggen.

Dat Duncan actief betrokken is bij de inzending van komend jaar vindt Cornald een mooi detail. De zanger werkte namelijk samen met zijn verloofde Jordan Garfield aan het liedje en zal in Liverpool ook onderdeel uitmaken van het creatieve team van Mia en Dion.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse inzending Eurovisiesongfestival bekend

"De geschiedenis herhaalt zich een beetje. Duncan heeft hen voorgedragen zoals Ilse hem aandroeg", vervolgt Cornald. "Dat hij hierbij betrokken is, is ook mooi meegenomen. Het is niet van invloed geweest op onze beslissing, we zijn gegaan voor de song, maar wel een bijkomend voordeel. Hij weet van wanten, heeft het allemaal al een keer meegemaakt, en treedt nu als een soort mentor voor hen op."

‘Paul McCartney speelt rol tijdens Eurovisiesongfestival 2023’

04:44

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!