Marco Borsato Beeld © ANP

Marco Borsato ondanks Voice-schandaal in Top 2000, zakt wel flink

15 december 2022 12:51

Marco Borsato (55) scoort ondanks het 'Voice'-schandaal waarin hij is verwikkeld nog altijd goed in de NPO Radio 2 Top 2000. De zanger is dit jaar met negen platen vertegenwoordigd in de 'lijst der lijsten', heeft de radiozender bekendgemaakt.

Ten opzichte van vorig jaar - vlak voor de BOOS-aflevering over The Voice verscheen - is er maar één single verdwenen. 'Mooi' krijgt dit keer niet genoeg stemmen. De overige negen nummers moeten wel allemaal inleveren: 'Dochters' is op 513 de hoogste genoteerde plaat van Marco, dat nummer stond vorig jaar nog op 224.

Een jaar eerder verdwenen er meerdere Borsato-nummers uit de lijst: 'Binnen', 'Dromen zijn bedrog', 'Speeltuin' en 'Wereld Zonder Jou' met Trijntje Oosterhuis. Toen deden geruchten rondom grensoverschrijdend gedrag al de ronde. Op 13 december volgde er een aangifte, maar op dat moment waren de stembussen voor de Top 2000 al gesloten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Trijntje over contact met Marco Borsato: 'Waardevol, dierbaar persoon'

'Wat Zou Je Doen', Marco's duet met de even omstreden Ali B uit 2004, staat al sinds 2019 niet meer in de lijst.

De zanger was in eerdere jaren nog veel beter vertegenwoordigd. 2009 is zijn topjaar met liefst 19 noteringen, gevolgd door 2015 met 18 hits.

Andere Nederlandse artiesten die dit jaar negatief in het nieuws kwamen, zoals Lil Kleine, Ali B, Danny de Munk en Glennis Grace, stonden al langer niet meer in de Top 2000 of haalden de lijst nooit.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zaak lekkende agent Lil Kleine uitgesteld

Bekende artiesten die afgelopen jaar overleden zijn, zijn ook goed vertegenwoordigd in de NPO Radio 2 Top 2000. Liedjes van onder anderen Jerry Lee Lewis, Olivia Newton-John en Irene Cara keren na afwezigheid van jaren weer terug, heeft de radiozender bekendgemaakt.

'Great Balls Of Fire' van de in oktober overleden Jerry Lee Lewis is na negen jaar terug op 1393. Olivia Newton-John , overleden in augustus, maakt haar rentree met 'Hopelessly Devoted To You' op 1167 en 'You're The One That I Want' (duet met John Travolta) op 1795. Irene Cara staat na liefst achttien jaar weer in de Top 2000 met 'Fame', op 1698.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Staande ovatie na ode P!nk aan Olivia Newton-John bij AMA's

De nummers van Fleetwood Mac zitten dit jaar allemaal in de lift, vermoedelijk dankzij het recente overlijden van zangeres Christine McVie. Het aantal noteringen stijgt bovendien van 18 vorig jaar naar 20 nu. 'Go Your Own Way' is de hoogste op 25, niet eerder stond Fleetwood Mac zo hoog in de Top 2000.

Ook de liedjes van Foo Fighters, die drummer Taylor Hawkins verloor, Meat Loaf (overleden in januari) en Doe Maar, waarvan frontman Henny Vrienten overleed, stijgen allemaal. Van Doe Maar staan bovendien 'Tijd Genoeg' en 'Nachtzuster' voor het eerst in de lijst.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Waarom ontbrak Henny Vrienten in het Televizier-In Memoriam?

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!