Rob en Jet de Nijs Beeld © ANP

Vrouw Rob de Nijs: 'Als hij vindt dat hij er klaar mee is, is daar begrip voor'

16 december 2022 14:10

De ziekte van Parkinson krijgt het leven van Rob de Nijs (79) steeds meer in zijn greep. Dat vertelt zijn grote liefde Jet (54) in gesprek met 'VROUW Magazine'. "De parkinson begint echt om zich heen te slaan, dat is heel pijnlijk en verdrietig", doet ze openhartig haar verhaal.

"Ik zorg graag voor hem, maar het is intens"

Begin november wordt duidelijk dat Rob hard achteruitgaat als hij een interview geeft aan weekblad Privé en vertelt dat hij in een rolstoel zit. Ook zijn vrouw bevestigt nu dat het niet goed met de zanger gaat. Jet vergelijkt de ziekte van haar man met een rouwproces. "Daar horen gevoelens van boosheid, machteloosheid en verdriet ook bij. Rob loopt niet meer en gaat bijna nergens meer naartoe", legt ze uit. "'Gelukkig' waren we dat in coronatijd al gewend geraakt. Net daarvoor in 2019 had hij de diagnose gekregen, het liep naadloos in elkaar over."

Toch worden zijn klachten juist versterkt door de rust in die coronaperiode. Voor parkinsonpatiënten is het namelijk belangrijk dat ze blijven bewegen. Jet vertelt: "Zijn fysiek brokkelde flink af en uiteindelijk maakte dat het contrast tussen voor en na corona groot."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers in tranen bij afscheidsconcert Rob de Nijs

Hun leven is nu dan ook 'totaal anders' en Rob is volledig afhankelijk van haar. "Ik zorg graag voor hem, maar het is intens. De opleiding voor verpleegkundige die ik ooit deed, komt nu goed van pas: ik kan alle medische handelingen zelf doen, we hebben geen zorg thuis", aldus Jet.

Ze vertelt dat ze ook geregeld gesprekken hebben over hoe ver ze willen gaan. "Daar hebben we ook over gesproken met de arts, en als hij vindt dat hij er klaar mee is, is daar begrip voor. Maar dat heeft Rob helemaal niet. Hoewel we het echt wel over het einde hebben en ook zijn uitvaart uitvoerig hebben besproken, zegt hij nog steeds: 'Maar ik ben niet van plan dood te gaan.'"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gezondheid Rob de Nijs hard achteruit: 'Kan geen stap meer zetten'

De vrouw van de zanger heeft daarnaast ook nog eens de zorg voor haar ouders. En dat gaat haar niet in de koude kleren zitten: "Het gaat redelijk, maar ik ben moe, merk ik. Mijn moeder van 92 woont sinds eind vorig jaar in een verzorgingshuis, ze heeft alzheimer. Voor mijn vader, ook al 91, werd het steeds zwaarder om voor haar te zorgen. (...) Het geeft rust dat mijn moeder op een veilige plek zit en mijn vader ook in een appartement met zorg woont."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rob de Nijs blikt terug op afscheidsconcert: 'Besef zal later komen'

Omroep MAX zond donderdagavond de registratie uit van het concert dat Rob in juni in de Ziggo Dome gaf. De zanger gaf die avond in de Amsterdamse concertzaal zijn allerlaatste concert. Hij werd met een staande ovatie ontvangen en ook tijdens het optreden stonden fans meermaals op. Tijdens het concert traden ook meerdere gastartiesten op.

BN'ers laten flink wat tranen bij afscheidsconcert Rob de Nijs: 'Het gaat me aan het hart'

03:06