Top 2000 Beeld © ANP

Gestolen letters Top 2000 op oudjaarsdag teruggeplaatst

30 december 2022 16:30

De Top 2000-letters voor Beeld & Geluid worden zaterdagochtend, op oudjaarsdag, teruggeplaatst op het Mediapark in Hilversum. Oudejaarsvereniging De Geitefok uit Oldeberkoop zit achter de diefstal, zo maakte de club vrijdag bekend. Donderdag meldt politie al dat het inderdaad om De Geitefok gaat, maar die ontkennen dan nog.

"In overleg met de betrokken partijen is afgesproken dat de letters in de ochtend van 31 december worden teruggeplaatst"

Het is voor de vereniging traditie om tijdens de jaarwisseling iets te stelen en na de jaarwisseling terug te zetten. Zo worden in eerdere jaren het beeld van André Hazes op de Dam in Amsterdam en de ringen van het Olympisch Stadion gestolen. "Normaal gesproken wordt een stunt op oudejaarsavond gepresenteerd en in het nieuwe jaar weer teruggebracht, maar in overleg met de betrokken partijen is afgesproken dat de letters in de ochtend van 31 december worden teruggeplaatst", aldus de vereniging vrijdag.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dieven Top 2000-letters stalen eerder beeld André Hazes

NPO Radio 2 laat donderdag na het verdwijnen van de letters weten aangifte te doen van diefstal. Al snel komt de politie door het traceren van het bij de diefstal gebruikte busje uit op De Geitefok. Die ontkent na navraag van het ANP, maar zei wel dat men moest afwachten tot de jaarwisseling: traditiegetrouw het moment dat het gestolen voorwerp weer opduikt. De politie heeft laten weten zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de vereniging, omdat die de politie onnodig extra werk oplevert.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Top 2000-bezoeker vraagt vriendin voor vierde keer ten huwelijk

De Geitefok steelt naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor een maatschappelijk onderwerp. Dit jaar is dat 'de kloof tussen de stad en het plattelan'". "Wij zouden het top vinden als de politiek, maar ook de media, wat meer oog krijgen voor wat er speelt op het platteland", zegt Jan-Bart Hof, voorzitter van De Geitefok, over de actie. "Wij willen meer zijn dan alleen protesterende boeren. Praat niet over ons, maar met ons. Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen de grote steden." Volgens Hof benadrukt de aangifte van NPO Radio 2 de kloof tussen stad en platteland.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!