Beeld © ANP

Burgemeester Aboutaleb wil praten met rappers over geweld

10 januari 2019 16:52

Buma Cultuur heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam uitgenodigd om volgende week op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen in debat te gaan met Nederlandse rappers. Dat zegt directeur Frank Helmink van de stichting, die zich inzet voor promotie en ondersteuning van Nederlandse muziek.

"Helaas is het zo dat in de rapscene vuurwapens regelmatig verheerlijkt worden"

In zijn nieuwjaarstoespraak hekelde burgemeester Aboutaleb donderdag rappers die vuurwapengeweld ophemelen. "Helaas is het zo dat in de rapscene vuurwapens regelmatig verheerlijkt worden. Zij schotelen onze jeugd soms het beeld voor dat het cool is om een wapen te bezitten."

De Rotterdamse burgemeester roept de rappers op hun verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen tegen vuurwapengeweld door jongeren. Aanleiding voor zijn oproep is de gewelddadige dood van de 31-jarige Rotterdamse rapper Feis in de nieuwjaarsnacht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Burgemeester Ahmed Aboutaleb opent expositie Fabeltjeskrant

Frank Helmink zegt begrip te hebben voor de zorgen van Aboutaleb, gezien de vuurwapenincidenten van de laatste maanden in Rotterdam. Hij wil wel een nuance aanbrengen: "Als die zogenaamde verheerlijking al een onderdeel van een probleem is, dan is dat niet de enige oorzaak van de ellende. Het is wat mij betreft een zelfde soort discussie als over gaming waar mensen denken dat 'de jeugd' agressief wordt van schietgames."

Achmed Aboutaleb zei donderdag in de raad aan dat hij het gesprek wil aangaan met rappers. Volgens de directeur is het Groningse festival, dat woensdag 16 januari begint, daar het juiste podium voor. Of de burgemeester afreist naar het Noorden, hangt af van zijn agenda. Eventueel gaat de burgemeester via een videoverbinding in gesprek met rappers, zo laat zijn woordvoerder weten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!