Beeld © ANP

Advocaten plaatsen statement over Holleedertape De Vries

12 februari 2019 09:18

De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel hebben dinsdag een transcriptie van het opgenomen telefoongesprek tussen journalist Peter R. de Vries en Willem Holleeder integraal gepubliceerd. Zij doen dat in een bijlage bij een 'statement', waarin zij De Vries verwijten dat hij "willens en wetens'' de werkelijkheid geweld aandoet en "op uiterst bedenkelijke wijze'' journalistiek bedrijft. RTL Boulevard en De Vries wijden dinsdag een uitzending aan de veelbesproken tape.

"De Vries meent met de opname de smoking gun te hebben aangeleverd waarmee dan eindelijk dan de in het geding zijnde moorden dankzij De Vries kunnen worden opgelost"

Volgens de advocaten Bénédicte Ficq en Nico Meijering wordt door de journalist ten onrechte "geplugd'' dat Holleeder 'authentiek' gesproken zou hebben. In het in 2011 opgenomen gesprek spreekt Holleeder over zijn samenwerking met Dino Soerel en de in 2011 geliquideerde crimineel Stanley Hillis. Volgens Dino's advocaten is er geen bewijs voor die samenwerking en zijn Holleeders uitlatingen daarover schadelijk voor Dino.

In het statement wordt het volgende verklaard: "Inmiddels is cliënt meer dan duidelijk geworden wat de bedoeling is van De Vries met het onophoudelijk bevooroordeeld en tegen beter weten in pluggen van de opname: op de opname zou Holleeder 'authentiek' naar waarheid spreken en gelet op de vermeend explosieve woorden die Holleeder spreekt over een zakelijke band met cliënt in het verleden, meent De Vries met de opname de smoking gun te hebben aangeleverd waarmee dan eindelijk dan de in het geding zijnde moorden dankzij De Vries kunnen worden opgelost."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijk hier de RTL Boulevard special: De Holleeder Tape

Ook Peter's onpartijdigheid wordt in twijfel getrokken: "De Vries is partij in het onderzoek Vandros, de strafzaak tegen Willem Holleeder. Hij is een bewezen slachtoffer van bedreiging door Holleeder (Andes), volgens het OM heeft Holleeder moordplannen beraamd op De Vries (100% Vandros) die de Vries blijkens zijn uitlatingen serieus neemt. De Vries is tevens getuige tégen Holleeder in de zaak Vandros. Tegelijkertijd opereert hij ook nog als journalist en/of deskundige in deze. Al die verschillende peter verklaren waarom kan worden vastgesteld dat die laatste twee rollen hem bepaald niet passen en slecht afgaan. Wij wijzen in dit verband op het feit dat hij publiekelijk (onder meer onlangs bij Jinek) twijfels heeft geuit over de vraag of Ficq om een weerwoord heeft gevraagd, terwijl wij De Vries reeds ruim een half jaar geleden (vruchteloos) hebben gevraagd om de bandopname te beluisteren." 

Om het volledige statement te lezen, kun je op het Twitter-account van de advocaten van Dino Soerel kijken. 

Dino is onlangs gehoord over de geluidsopname. Hij heeft toen "spreekwoordelijk gehakt gemaakt van de daarop te horen leugens van Holleeder'', aldus de advocaten.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!