Beeld © @Akte

Duits ‘misbruikslachtoffer’ Jackson eerder ontmaskerd als bedrieger

14 maart 2019 14:44

Het interview met de Sunday Mirror waarin de Duitser Michael Jacobshagen beweert net als Wade Robson en James Safechuck te zijn misbruikt door Michael Jackson, wekt een paar spoken uit het verleden die een ander licht werpen op zijn verhaal.

'Hij heeft professionele hulp nodig'

De 35-jarige Duitse schrijver Michael Jacobshagen vertelt in het interview met de Britse tabloid hoe hij Michael Jackson in 1995 leert kennen en twee jaar later met hem meegaat op tournee. Ook erna houden de twee volgens hem contact. In die periode verzamelt Jacobshagen allerlei Michael Jackson-memorabilia, die hij op internet te koop aanbiedt. Om te laten zien dat hij een goeie vent is met het hart op de juiste plek, zet hij op zijn profielpagina dat hij een deel van de opbrengst doneert aan een stichting die zich inzet tegen kinderarmoede. Geen vuiltje aan de lucht. Dat verandert als verschillende afnemers in 2017 hun beklag doen bij het Duitse tv-programma Akte. De aangeboden spullen zouden nep zijn en Jacobshagen een bedrieger. Akte gaat op onderzoek uit en ziet voldoende aanknopingspunten er een uitzending aan te wijden.

Twijfel aan integriteit

Drie fans beweren door Jacobshagen te zijn opgelicht. Zo valt het Jackson-fan Matthias Frank op dat Jacobshagen op eBay spullen veel duurder te koop aanbiedt dan in een identieke advertentie elders op het platform, waaronder een exemplaar van het album Bad voor 2 euro. Het verschil met de originele advertentie is dat Jacobshagen over een gesigneerde uitgave beschikt en 250 euro wil cashen. Frank krijgt argwaan, hij twijfelt aan de echtheid.

Net als de Zwitser Thomas Käpelli. De 54-jarige Jackson-fan ontmoet zijn idool meerdere keren in Zwitserland. Hij spendeert in de loop der jaren voor wel 30.000 euro aan Jackson-items bij Michael Jacobshagen. Van hoeden tot foto’s en van schoenen tot handgeschreven brieven. Het zijn die brieven die hem op een gegeven moment doen twijfelen aan de integriteit van Jacobshagen. Als Käpelli aangeeft zijn collectie graag aan te vullen met Jackson-items die een link hebben met Zwitserland en dat hij met stift geschreven brieven zoekt in plaats van potlood, blijkt Jacobshagen ook daarin te kunnen voorzien. “Ineens had hij vijf handgeschreven brieven, allemaal met een viltstift geschreven”, aldus Käpelli tegen Akte.

Thomas Käpelli met Michael Jackson

'Dat hij dit durft te beweren'

Het is fan Thomas Engbrox die het verhaal van Jacobshagen nog verder in twijfel trekt. Hij ontdekt dat het fotopapier met de ‘authentieke’ krabbels van Michael Jackson in die tijd nog niet bestaat. “Hij liet me een handtekening zien op fotopapier van Hewlett Packard. Achterop stond een code. Ik checkte de code op internet en kwam erachter dat dit specifieke fotopapier pas jaren later op de markt kwam”, aldus Engbrox.

Miniatuurvoorbeeld

Nu ook Duits 'Misbruikslachtoffer' Jackson

Nu ook Duits 'misbruikslachtoffer' Jackson

Onwillekeurig rijst de vraag of Michael Jacobshagen zijn idool Michael Jackson überhaupt wel zo goed heeft gekend. Vriend van Jackson en voormalig CEO van diens ondernemingen Dieter Wiesner is daar helder over. “Dat hij dat durft te beweren, dat hij jarenlang regelmatig contact had met Michael Jackson, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Hij gelooft zelf wat hij allemaal beweert. Ik denk dat hij professionele hulp nodig heeft.”

Akte zoekt ook contact met de stichting waaraan Michael Jacobshagen beweert geld over te maken en krijgt als antwoord dat daar bij de organisatie niets van bekend is.

Thomas Engbrox

Confrontatie

Als een forensisch expert vervolgens originele brieven van Michael Jackson vergelijkt met de exemplaren die Jacobshagen verkocht, komt zij tot de conclusie dat die ‘zo goed als vals’ zijn. Akte besluit daarop Michael Jacobshagen uit te nodigen voor een interview en hem te confronteren met alle bevindingen. Ze krijgen hulp van Thomas Käpelli, de Zwitserse Jackson-fan. Ze smeden een complotje waarbij hij doet alsof hij opnieuw Jackson-spullen wil kopen van Jacobshagen, die weer met een ‘unieke’ collectie op de proppen komt. Eenmaal in gesprek met Akte en geconfronteerd met de conclusie van de handschriftexpert, breekt het zweet Jacobshagen aan alle kanten uit. Als dan ook nog Käpelli de kamer in komt en hem beticht van oplichting, weet hij niet meer waar hij het zoeken moet.

Nu, twee jaar later, zoekt Michael Jacobshagen opnieuw de publiciteit. Hij beweert als veertienjarige door de superster te zijn misbruikt tijdens de paar weken dat hij mee was op tournee.

Wie weet krijgt de uitzending van Akte nog eens een vervolg.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!