Beeld © ANP

Yvon Jaspers stopt voorlopig de samenwerking met ForFarmers

17 mei 2019 18:34

Yvon Jaspers zal voorlopig niet meer aan de slag gaan voor ForFarmers. Dat blijkt uit een bericht dat het veevoerbedrijf onder haar personeel heeft verspreid.

"Als het om de negativiteit was gegaan, waren we al veel eerder gestopt"

Op intranet, het afgesloten communicatienet van ForFarmers, is het bericht gedeeld dat de presentatrice haar taken voor het bedrijf voorlopig naast haar neerlegt. “Yvon Jaspers heeft ons laten weten zich voorlopig alleen te zullen richten op haar tv-programma’s en daarom geen nieuwe activiteiten met ons op te zetten.” Het bedrijf respecteert het besluit van hun boegbeeld. “ForFamers onderhoudt goede contacten met Yvon en wenst haar veel succes met de nieuwe opnames van haar programma’s Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij, die beide dit najaar op televisie te zien zullen zijn.”

Yvon Jaspers stopt bij ForFamers na commotie

05:58
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederland valt over Yvon Jaspers

Het management van de Boer zoekt Vrouw-koningin laat weten dat de samenwerking inderdaad op een laag pitje wordt gezet. Toch zou dit niets te maken hebben met de negativiteit rondom deze werkzaamheden. “Louter met de agenda. Als het om de negativiteit was gegaan, waren we al veel eerder gestopt. Het commissariaat voor de media heeft Yvon vrijgesproken van enige schuld of vermenging, dus er is niks aan de hand.” De presentatrice heeft het te druk met haar twee televisieprogramma’s. “Dat is meer dan een fulltime dagtaak.”

Samenwerking

Yvon presenteert al tien seizoenen lang het programma Boer zoekt Vrouw en werd hiermee het boegbeeld van de Nederlandse agrarische sector. Sinds 2015 staat zij ook op de loonlijst bij ForFarmers, het grootste veevoerbedrijf van Europa. In speciale video’s promoot zij het boerenleven. In mei vorig jaar kwam zij met het nieuwe programma Onze Boerderij, ook hierin promoot zij het wel en wee op de boerderij. Opvallend genoeg lukte het haar toen wel om de opnames van de twee programma's en haar nevenactiviteiten te combineren.

De samenwerking tussen de presentatrice en het veevoerbedrijf kwam vorig jaar in opspraak na het verschijnen van een artikel in Trouw. De video’s die zij maakt voor het boerenbedrijf zijn namelijk bijna niet te onderscheiden van haar televisieprogramma’s.

Naar aanleiding van alle commotie deed het Commissariaat voor de Media onderzoek naar de kwestie. De waakhond kwam tot de conclusie dat er in Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij geen sprake is van overtreding van regels rondom (sluik)reclame en sponsoring. Ook hebben de programma's niet bijgedragen aan extra winst voor ForFarmers.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Yvon Jaspers: ‘Ik kon alleen maar huilen’

Wel kwam uit het onderzoek naar voren dat KRO-NCRV de nevenfuncties van de presentatrice beter had moeten beoordelen. De waakhond vond dat het niet transparant was op grond van welke overwegingen KRO-NCRV de nevenfunctie van Yvon heeft goedgekeurd. "Gezien de raakvakken met de programma's die door Yvon Jaspers worden gepresenteerd, was er alle reden om hier zorgvuldig op toe te zien." Door dat niet te doen, hield de omroep zich niet aan de Mediawet. "KRO-NCRV maakt zichzelf en haar medewerkers hierdoor kwetsbaar voor mogelijke belangenverstrengeling en vergroot het risico op dienstbaarheid."

Pauw

Yvon Jaspers kreeg in april nog een stortvloed aan kritiek over haar heen na een optreden in Pauw. De presentatrice vertelde hoe zij zich niet kan vinden in het artikel van Trouw en zich het slachtoffer in deze situatie voelde. “Alsof ik in een oorlogsgebied zat. Elke dag kon er van alles over mij verzonnen worden”, zo vertelde ze met tranen in haar ogen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Yvon Jaspers gaat door met omstreden Onze Boerderij: 'Ik word er gelukkig van'

Op veel sympathie kon ze niet rekenen. Ze zat namelijk aan tafel met de vader en oom van Anne Faber. Veel kijkers vonden het ongepast hoe Yvon degene was vol zelfmedelijden. Angela de Jong schreef in haar column: “Maar vooral omdat de vader en oom van Anne Faber ook aan tafel zaten en stil luisterden tot zij aan de beurt waren. Dat maakte de ingehouden tranen van Jaspers over de zware periode waar ze doorheen ging –’Ik voelde me zó alleen’ - in een klap potsierlijk en ongevoelig.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!