Premier Rutte: 'Optreden van Máxima is volledig verdedigbaar'

30 juni 2019 15:54

"Het optreden van koningin Máxima is volledig verdedigbaar. Ze heeft precies gedaan wat ze moest doen. Het is een volstrekt normaal gesprek geweest." Dat zegt premier Rutte in een reactie op de commotie die is ontstaan over de ontmoeting tussen koningin Máxima en de kroonprins van Saoedi-Arabië tijdens de G20-top.

Koningin Máxima had vrijdag tijdens de G20-top een ontmoeting met de kroonprins van Saoedi-Arabië. De kroonprins van Saoedi-Arabië wordt door de Verenigde Naties gezien als medeverantwoordelijk voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

'Ze doet haar werk'

De ontmoeting leverde veel kritiek op van Tweede Kamerleden maar ook van de VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, Agnes Callamard. Zij vindt dat Máxima het onderwerp Kashoggi had moeten aansnijden.

Maar premier Rutte noemt het optreden van de koningin volstrekt verdedigbaar. "Wat ze doet is haar werk. Zij is speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de  Verenigde Naties op het gebied van het bereikbaar maken van bancaire systemen voor heel veel mensen in de wereld. In dat verband praat ze ook met de inkomensvoorzitters van de G-20, zoals de Duitsers en nu ook Saoedi-Arabië."

Rutte vervolgt: "Het is gebruikelijk dat een speciaal vertegenwoordiger alleen over dat ontwerp praat. Dus niet over andere onderwerpen. Dat hoort zo gevoerd te worden. Dit is volstrekt normaal. Het zou vreemd zijn en tegen de afspraken in als ze andere onderwerpen zou aansnijden."

Wat premier Rutte van alle kritiek vindt?  "De kritiek neem ik voor kennisgeving aan."

'Diplomatieke blunder'

Frits Wester noemt de ontmoeting een diplomatieke blunder. "Máxima had hier nooit in terecht mogen komen. Vreemd dat de Rijksvoorlichtingsdienst of de ambtenaren om Máxima heen haar blijkbaar niet hebben afgeraden om met de Saoedische kroonprins te praten." Maar, zegt hij ook: "Waar is eigenlijk de politieke antenne van de Oranjes zelf?"  

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!