Beeld © ANP

Miss Nederland Sharon in verleden meerdere keren aangerand

01 juli 2019 11:25

De kersverse Miss Nederland, Sharon Pieksma, onthult dat ze nare ervaringen tijdens haar modellencarrière heeft gehad. "Op mijn vijftiende werd ik al meegelokt als escortgirl en ik ben meerdere keren aangerand."

"Doe gewoon even je beha uit, bleef hij zeggen"

De 24-jarige Sharon is sinds haar dertiende model. Op haar zeventiende deed ze mee aan het RTL-programma Holland’s Next Top Model. In 2017 vertelde Sharon in een interview met Brandpunt over haar roerige verleden. “Het is echt heel leuk: glitter en glamour. Dat is de mooie kant. Maar tegelijkertijd moet je erg oppassen voor sommige fotografen, agentschappen en stylisten. Het is best een duistere wereld. Ik heb van jongs af aan veel nare ervaringen gehad.”

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Sharon bekroond tot Miss Nederland 2019

Zo werkte ze op haar vijftiende met een fotograaf die volgens haar “echt niet deugde.” Volgens Sharon maakte de fotograaf misbruik van haar onzekerheid. “Het was een sexy shoot, maar ik zou nooit té sexy gaan. Ik hou van 'classy'. Ik wil altijd mijn beha aanhouden. 'Doe ’m gewoon even uit’, bleef hij zeggen. Ik wilde niet, maar hij bleef maar zeuren. Ik had van tevoren aangegeven dat ik niet naakt zou gaan. Als fotograaf vraag je dit sowieso toch niet als je een meisje van vijftien voor je lens krijgt? (…) Hij pushte me om meer te doen dan ik zelf wilde. Ik vind dat gewoon machtsmisbruik. Ik wist echt niet wat ik moest doen. Het was ongemakkelijk en ik raakte zwaar geïrriteerd. Ik heb nog een foto waarop ik enorm boos kijk.”

En dat is niet de eerste keer dat Sharon in een soortgelijke situatie is beland: "In Istanbul had ik een keer een fotoshoot. Daar aangekomen zag ik helemaal geen fotografen of camera’s. Naïef als ik was, dacht ik nog: waarom gaan we niet shooten? Toen bleek de klant gewoon een man die meisjes wilde voor de seks. Ik was toen pas vijftien. (...) Natuurlijk zijn er ook veel fotografen die respectvol met je omgaan. Maar ik ben wel geschrokken van hoe vaak dit voorkomt."   

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Roseanne: '#MeToo-slachtoffers zijn hoeren'

Toen Sharon werkzaam was als topmodel, gingen professionele fotografen ook flink over de schreef. "Twee jaar geleden ben ik aangerand. Dat gebeurde in het buitenland bij een professionele fotoshoot via een modellenbureau. Het was heel gezellig. Er stond een lekker muziekje aan en er was een goede vibe", aldus Sharon. "Toen sloeg de stemming om. De fotograaf stelde opeens voor om ’iets anders’ te proberen. Ik was in mijn lingerie en hij wilde rugfoto’s maken, zonder beha. Opeens probeerde hij me te zoenen en ging hij me betasten. Je denkt dan: what’s going on? Echt awkward. Maar hij voelde zich helemaal niet ongemakkelijk. Hij ging schaamteloos door. En opeens stond hij weer achter de camera en begon zelfs te hijgen en kreunen. Ik heb een vest om mee heen geslagen. Ik wilde helemaal niet meer naakt voor hem staan. Ik wilde alleen maar weg. Ik voelde me misbruikt. Ik heb mijn kleren aangedaan en ben gevlucht. Toen ik hem gedag zei, probeerde hij me weer te zoenen. Respectloos."

Sharon werd dit jaar verkozen als Miss Nederland 2019: “Ik wil als Miss Nederland de wereld een stukje beter maken met als doel: minder plastic. We moeten onze planeet beschermen en dat wil ik door dit platform te gebruiken delen met de wereld.” 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!