Jelle Brandt Corstius Beeld © ANP

OM moet Jelle Brandt Corstius toch vervolgen

23 juli 2019 11:07

Het Openbaar Ministerie gaat Jelle Brandt Corstius vervolgen vanwege het beschuldigen van verkrachting in het openbaar. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam dinsdag besloten.

"Deze rechtszaak kent alleen maar verliezers"

Gijs van Dam deed in oktober 2017 en juli 2018 aangifte tegen Jelle wegens smaad en laster. Jelle zou in het programma De Wereld Draait Door en in een persbericht de naam van Gijs hebben besmeurd. Het Openbaar Ministerie seponeerde de zaak, waarna advocaat Peter Plasman namens Gijs naar de rechter stapte. Het Gerechtshof Amsterdam ziet voldoende aanleiding voor vervolging.

Jelle maakte in 2017 in dagblad Trouw duidelijk dat hij het slachtoffer is van verkrachting, maar noemde de dader niet bij naam. Wel bevestigde hij dat het om een oud Barend en van Dorp-collega ging, waardoor er volop gespeculeerd werd. In juli 2018 plaatste Jelle een bericht op Medium waarop hij Gijs van Dam opnieuw beschuldigde, dit naar aanleiding van het besluit van het OM om van de zaak af te zien. Hierop deed Gijs weer aangifte van smaad.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Gijs van Dam eist dat OM Jelle Brandt Corstius vervolgt

Reactie Jelle

Jelle laat in een reactie op Medium weten: "Ik heb een stuk geschreven over een ervaring die ik als traumatisch heb ervaren. Met dit stuk wilde ik een stem geven aan de mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Iedereen die de moeite neemt om het stuk te lezen, zal concluderen dat de naam van Van Dam niet te traceren is. Ik maak mij dan ook geen zorgen over deze rechtszaak."

Wel vindt hij het besluit van het Gerechtshof jammer. "Deze zaak gaat alleen maar narigheid opleveren voor beide partijen en hun naasten. De afgelopen jaren heb ik tevergeefs geprobeerd de andere partij daarvan te overtuigen via mediation en bemiddeling door advocaten en gemeenschappelijke vrienden. Ik was ervan overtuigd dat de enige manier voorwaarts is om met elkaar in gesprek te gaan, niet via de media, advocaten en rechtszaken maar face to face. Ik zit met een hoop vragen, en ik kan mij voorstellen dat van Dam die ook heeft. Deze rechtszaak kent alleen maar verliezers."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jelle Brandt Corstius niet vervolgd voor smaad

Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman willen niet reageren op de beslissing van het Gerechtshof Amsterdam.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!