Beeld © Getty Images

Zes maanden cel geeist tegen A$AP Rocky

02 augustus 2019 15:55

A$AP Rocky hangt een celstraf van een halfjaar boven het hoofd. Het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) eiste die straf vrijdag tegen de Amerikaanse rapper, die ruim een maand geleden betrokken was bij een vechtpartij in het centrum van Stockholm. Volgens het OM is een celstraf voor de als Rakim Mayer geboren rapper "onontkoombaar".

"Grote vraagtekens over hoe het glas de snijwonden heeft veroorzaakt"

Het geweld dat A$AP Rocky en een aantal leden van zijn entourage gebruikten was volgens het OM "buitensporig". "Op het beeldmateriaal zie je een stoeprand. Het is puur geluk dat het slachtoffer daar niet op terecht is gekomen", aldus de officier van justitie. Aan de hand van het bewijs - getuigenverklaringen, videomateriaal, bewakingsbeelden en verhoren - is volgens het OM "onmogelijk" vast te stellen wie welke klap of schop heeft uitgedeeld. Wel is voor het OM overduidelijk geworden dat A$AP het vermeende slachtoffer naar de grond heeft gewerkt. Daarom vindt het OM het logisch dat de rapper zwaarder wordt gestraft dan zijn gevolg.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Donald Trump stuurt onderhandelaar voor A$AP Rocky

De 19-jarige Zweed hield zware verwondingen over aan het gevecht, onder meer snijwonden in zijn armen. Die liep hij op doordat er glazen flessen sneuvelden, maar "er zijn grote vraagtekens over hoe het glas de snijwonden heeft veroorzaakt". A$AP verklaarde dat hij een aantal flessen van straat oppakte zodat zijn achtervolgers die niet in handen konden krijgen. Ook zei de rapper dat niet alleen het vermeende slachtoffer, maar ook zijn bodyguard snijwonden opliep.

Hoewel de twee mannen de rapper en zijn gevolg lastigvielen, heeft het OM niet het idee dat A$AP Rocky zo snel mogelijk weg wilde komen. De rapper verklaarde dat hij doodsbang was tijdens de vechtpartij, omdat hij in een vreemd land was, in het verleden vaker slachtoffer is geworden van geweld en geen idee had hoe hij bij zijn hotel moest komen. Het provoceren van de rapper neemt het OM wel mee als verzachtende omstandigheid. Desondanks wordt het de rapper kwalijk genomen dat hij niet is weggelopen voor het gevecht, terwijl daar volgens het OM wel gelegenheid voor was. "Er is genoeg tijd geweest om na te denken, voor iedereen." Van handelen uit noodweer, zoals A$AP en zijn gevolg beweren, kan volgens het OM geen sprake zijn. Daarvoor is teveel geweld gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

A$AP Rocky was doodsbang tijdens vechtpartij in Stockholm

A$AP Rocky werd op 2 juli aangehouden en zit sindsdien vast, tot grote onvrede van onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump. Hij belde met de minister-president van Zweden, in de hoop de rapper op borgtocht vrij te krijgen. Zweden laat verdachten echter niet op borgtocht vrij. Daarop besloot Trump, na een aantal Twittertirades, een speciaal gezant naar Zweden te sturen. Robert O'Brien, specialist in het oplossen van gijzelingssituaties, woonde de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak bij, maar kon tot nu toe niet veel meer doen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!