Beeld © RTL

Jan de Hoop viert 30-jarig jubileum bij RTL: 'Zie je niet aan me hè?

07 augustus 2019 10:45

In elke uitzending van het RTL Ontbijtnieuws zie je de lach van Jan de Hoop (64) wel een keer voorbij komen. Vandaag straalt hij misschien net iets harder, want de presentator is dertig jaar in dienst.

"Het moet wel leuk blijven, anders zou ik het niet zo lang hebben volgehouden"

30 jaar geleden begon de toen 34-jarige Jan de Hoop aan zijn eerste werkdag bij RTL Nieuws. Of ja, toen heette het nog RTL-Veronique. Hij was niet gelijk op de televisie te zien, eerst moest hij oefenen, oefenen, oefenen. "We zaten in het begin twee maanden in een villa. We hadden allemaal weinig televisie-ervaring, dus we moesten bijvoorbeeld nieuwsteksten bedenken." Bekende Nederlanders hielpen Jan daarbij, zoals Hans Kazan en Irene Moors. In oktober was hij klaargestoomd voor zijn eerste Ontbijtnieuws.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan de Hoop viert dertigjarig jubileum als presentator

De eerste uitzendingen gingen niet helemaal vlekkeloos. Er waren valse starts, het beeld ging op zwart en soms startte een band niet. Inmiddels is Jan de Hoop duizenden afleveringen verder, maar ook nu gaat er nog wel eens iets fout. Zo is er de beroemde video waarin de koffiemok van Jan omvalt tijdens de uitzending. Ook de video waarbij Jan zijn tablet niet onder controle krijgt, is vaak bekeken. "Die bloopers vind ik eigenlijk hartstikke leuk. We doen nooit dingen expres verkeerd en nemen ons werk heel serieus. Maar het moet wel leuk blijven, anders zou ik het niet zo lang hebben volgehouden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Droevige dag voor Jan de Hoop

Maar er zijn meer geheimen die ervoor zorgen dat Jan elke dag weer vrolijk de studio instapt. "Elke ochtend zing ik liedjes in de auto. Even de stem opwarmen voordat ik om 05.10 uur de garage van RTL inrijd." Verwacht geen hits uit de top 40, Jan zingt het liefst nummers van Ronnie Ruysdael. En dat gaat ook op de redactie nog wel eens door, tot enige ergernis van zijn collega's. Al zijn die collega's wel goud waard volgens Jan. "We zijn 's ochtends echt één vertrouwde club. Nee, we zijn niet altijd vrolijk, ook wij hebben weleens een ochtendhumeur. Maar we zijn heel hecht. Ik heb zelfs als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand mijn chef getrouwd."

Inmiddels heeft Jan een grote fanbase opgebouwd. Zo heeft de presentator ruim 233.500 volgers op Twitter en meer dan 4000 volgers op zijn Instagramaccount. Maar er is geen twijfel op de vraag wie zijn grootste fan is. "Coen kijkt altijd", zegt Jan over zijn man Coen Lievaart. "Hij blijft kritisch op me. Dan zegt hij weer dat ik te snel praatte of dat het weerbericht weer niet klopte. We zijn, zeker voor in de homowereld, al heel lang bij elkaar. Coen is namelijk al zeker veertig jaar mijn kracht, door dik en dun."

Coen en Jan
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook

Jan de Hoop blijft tot eind 2021 bij Ontbijtnieuws

Aan het eind van dit jaar gaat Jan officieel met pensioen. Maar de kijker van het Ontbijtnieuws hoeft hem dan niet gelijk te missen. Jan zal dan nog twee jaar lang, drie dagen in de week, het nieuws presenteren.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!