'Disney heeft jarenlang gelogen over omzetten'

20 augustus 2019 07:07

Walt Disney zou jarenlang behaalde omzetten hebben opgeblazen. Een klokkenluider zou de Amerikaanse beurswaakhond SEC hebben verteld over de vermeende onjuiste opbrengsten, schrijft website Marketwatch. Disney ontkent de beschuldiging.

"De claims die ze maakte zijn grondig onderzocht en bleken volkomen ongegrond"

De klokkenluider, Sandra Kuba, was als accountant in dienst van het entertainmentconcern. Zij werd in 2017 ontslagen na 18 jaar voor Disney te hebben gewerkt. Ze beweert onder meer dat financieel medewerkers van pretparken en resorts stelselmatig inkomsten overdreven. Er zouden ook tekortkomingen in de boekhoudsoftware zijn, waardoor manipulaties onopgemerkt bleven. In boekjaar 2008-2009 zouden de opbrengsten van Disney mogelijk met maar liefst 6 miljard dollar zijn overschat.

Miniatuurvoorbeeld

LEES MEER:

Disney+ komt al zeer binnenkort naar Nederland

Kuba zou bij de SEC hebben aangeklopt, omdat haar opmerkingen binnen Disney geen gehoor vonden. Een paar weken na haar eerste bezoek werd ze door Disney de laan uit gestuurd. Een woordvoerder van de SEC wilde niet tegen Marketwatch reageren.

Disney zegt dat de voormalig werkneemster, die "met een reden" ontslagen is, al ruim twee jaar lang "valse claims" maakt. "De claims die ze maakte zijn grondig onderzocht en bleken volkomen ongegrond", aldus de onderneming.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!