Beeld © ANP

John de Mol wil tóch uitspraak rechter in zaak tegen Facebook

09 september 2019 16:26

John de Mol (64) wil toch een uitspraak van de rechter in de zaak die hij heeft aangespannen tegen Facebook. De Talpa-oprichter wil maatregelen tegen nepadvertenties waarin hij zogenaamd bitcoin-producten aanprijst. De rechter vroeg de twee partijen tijdens een zitting begin juni met elkaar in gesprek te gaan, maar na drie maanden onderhandelen concludeert John dat het niet lukt om afspraken te maken met Facebook.

"Het bedrijf heeft een rookgordijn van welwillendheid opgetrokken, maar heeft de door mij gewenste maatregelen niet op tijd en niet op de juiste wijze willen vastleggen"

"Ik heb er alles aan gedaan om met Facebook tot afspraken te komen waarmee de oplichterij met bitcoin-advertenties op haar platformen zou stoppen", zegt hij in een verklaring. "Afspraken die we tijdens de onderhandelingen met het bedrijf dachten te hebben gemaakt, werden vervolgens alsmaar niet vastgelegd in een definitieve overeenkomst. Het bedrijf heeft een rookgordijn van welwillendheid opgetrokken, maar heeft de door mij gewenste maatregelen niet op tijd en niet op de juiste wijze willen vastleggen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

John de Mol en Facebook stellen rechtszaak uit

De Talpa-man vraagt zich af waarom "het zo moeilijk is" om maatregelen te nemen tegen dit soort advertenties. "Ik begrijp dit totaal niet en vind het stuitend dat een bedrijf dat miljarden winst maakt zijn platform ter beschikking stelt aan criminelen met als doel om onschuldige mensen op te lichten. De enige reden die ik hiervoor kan bedenken is dat nog meer winst toch belangrijker is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

John de Mol sleept Facebook voor de rechter

Niet alleen John heeft last van de nepadvertenties, ook onder anderen Waylon en Humberto Tan worden ongewild gebruikt. 

Een Facebook-woordvoerder reageert als volgt: “Net zoals John de Mol zijn wij van mening dat misleidende advertenties absoluut niet op Facebook thuishoren, en we verwijderen deze advertenties zodra we ze vinden. We nemen continue maatregelen om ongeoorloofd en mogelijk schadelijk gedrag te detecteren, en de bijbehorende advertentie-accounts te identificeren en te verwijderen. We hebben hier te maken met oplichters die hun tactieken voortdurend aanpassen om zo detectie te ontlopen. Daarom passen we onze processen continu aan en nemen we maatregelen om misbruik te voorkomen. Hoewel we gezamenlijk hebben afgesproken dat we niet ingaan op lopende juridische zaken of de inhoud van vertrouwelijke besprekingen, kunnen we wel bevestigen dat beide partijen in de afgelopen weken geprobeerd hebben een minnelijke regeling te vinden voor de klacht van de heer De Mol, maar tot nu toe zijn deze pogingen helaas te goeder trouw niet gelukt.”

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!