Beeld © ANP

'Vader gezin Ruinerwold uit Moonsekte gezet’

17 oktober 2019 14:32

De vader van het gezin dat jarenlang onder de radar leefde in Ruinerwold is uit de Nederlandse tak van de Moonsekte gezet. Dat vertelt een neef van de 67-jarige Gerrit Jan aan RTL Boulevard. Zo’n 35 jaar geleden scheidden de wegen tussen de vader van het gezin en zijn familie.

"Hij kreeg op een gegeven moment bepaalde ideeën in zijn hoofd"

"Dertig jaar geleden heeft de Verenigingskerk (zoals de religieuze beweging heet, red.) zich afgekeerd van Gerrit Jan. Hij verbrak het contact met de familie 35 jaar geleden”, zegt de neef. Hij is de zoon van een van de broers van Gerrit Jan, die een hotel van de sekte runt in het Noord-Hollandse Bergen aan Zee. Het hotel is een van de inkomstenbronnen van de kerk.

De vader van de neef is inmiddels manager van een hotel in Bergen aan Zee dat eigendom is van de sekte. "Gerrit Jan en zijn broer, mijn vader, hebben zich in de beginfase van de Verenigingskerk aangesloten. Als enigen van de familie. De Verenigingskerk is een beetje anders. Het is een geloof.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Alles wat we tot nu toe weten over het gezin in Drenthe

Gerrit Jan en zijn broer waren een van de eerste leden van de Moonsekte in Nederland. De sekte werd opgericht door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. In de jaren vijftig riep hij zich uit tot Messias en hij bracht de beweging in 1965 naar Nederland. De Verenigingskerk stimuleert een sterke band met de eigen familie; de leden zijn doorgaans erg naar binnen gericht. In 2012 overleed de dominee.

De broers groeiden na een aantal jaar uit elkaar, omdat Gerrit Jan andere opvattingen had. "Op een gegeven moment kreeg hij bepaalde ideeën in zijn hoofd. Gekke ideeën, maar niemand in de familie wil het daarover hebben. Hij sprak over zijn ideeën, maar de familie kapte die meteen af: 'Nee daar willen we niks mee te maken hebben.' Op een gegeven moment heeft onze kerk gezegd: 'Met jou kunnen we niet meer verder'.” Volgens de neef werd Gerrit Jan de sekte uitgezet, maar een woordvoerder van de kerk kan dit tegenover RTL Boulevard niet bevestigen. "Wij kunnen bevestigen dat Gerit Jan lid was van de kerk. Of hij eruit is gezet is onduidelijk.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit weten we tot nu toe over 25-jarige Jan uit Ruinerwold

Of de vader van het gezin uit Ruinerwold nog steeds het geloof aanhangt, weet de neef niet. "Wat hij zelf aanhangt, weet ik niet.” De neef heeft al tientallen jaren geen contact meer met Gerrit Jan, net zoals de rest van de familie. "Eens in de tien jaar stuurt Gerrit Jan een brief. Niet om te vragen hoe het gaat, maar om mee te doen in zijn community. Ik weet niet wat het precies is, maar wij willen daar niks mee te maken hebben. Mijn familie zegt ook: 'Neem geen contact op met Gerrit Jan'.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John van den Heuvel over drama in Drenthe: 'Krankzinnig verhaal'

In RTL Boulevard besprak Peter R. de Vries deze bizarre zaak. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!