Bibian Mentel Beeld © ANP

Bibian Mentel op 48-jarige leeftijd overleden

29 maart 2021 21:01

Oud-snowboardster Bibian Mentel is op 48-jarige leeftijd overleden. Dat is zojuist bekendgemaakt door haar familie op Instagram.

"We gaan je nooit vergeten"

Bibian Mentel (48) overleden aan botkanker

02:44

'Rust zacht lieve Bibian', schrijven ze bij het bericht op Instagram. 'Lieve mama, lieve dochter, lieve schat. We gaan je nooit vergeten. ❤️❤️ Liefs Julian, Laila, Bella, Maude, Rolf en Edwin'. Ook op het account van de Mentelity Foundation is het droevige nieuws gedeeld. 'Op maandag 29 maart 2021 is onze fouder, maar vooral liefdevolle vriendin Bibian overleden. Bibian, moeder, echtgenoot en meervoudig Paralympisch kampioene snowboarden, is thuis overleden aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker. Ze is 48 jaar geworden.'

Bibian was 27 toen ze te horen kreeg dat er een tumor in haar rechteronderbeen zat. Destijds snowboardde ze op hoog niveau met als specialisatie het onderdeel halfpipe. Bibian werd geopereerd, maar drie maanden later keerde de kanker terug en werd er besloten om haar onderbeen te amputeren. Bij de oud-snowboardster is zestien keer kanker ontdekt waarvoor ze meerdere malen onder het mes is geweest. Helaas keerde de kanker steeds weer terug.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bibian Mentel blijft genieten: 'Iedere dag is een cadeautje'

In maart 2019 werd Bibian geopereerd aan een tumor in haar onderrug. Hoewel de tumor werd verwijderd, was er toch een complicatie. Ze kon haar benen niet meer bewegen en bleek een incomplete dwarslaesie te hebben. Sindsdien zat Bibian in een rolstoel. Toch weerhield het haar er niet van om deel te nemen aan het programma Dancing With The Stars. Tijdens de periode werd ze ook gevolgd voor een openhartige documentaire over haar leven. "Je kan ook in een rolstoel een heel gelukkig leven leiden", vertelde Bibian destijds tegenover RTL Boulevard.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Bibian Mentel uitbehandeld na uitzaaiingen in hersenen

Ze wist hier zelfs de finale te bereiken, maar een week voordat deze plaatsvond werd er voor de twaalfde keer kanker ontdekt, ditmaal wederom in haar ruggengraat. Toen werd ook duidelijk dat bestralen geen optie meer was en ze wederom onder het mes moest. Tijdens deze operatie is haar wervel met succes gestabiliseerd, maar vooraf aan de ingreep vertelde Bibian dat zij samen met haar familie besloten heeft om haar niet meer te reanimeren als het erop aan zou komen. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Heldhaftig, indrukwekkend, een voorbeeld: social media vol bewondering voor Bibian Mentel

Hoewel de ziekte haar al twintig jaar in zijn greep houdt, heeft haar huwelijk met Edwin er niet onder geleden. "Ik denk dat het ons alleen maar sterker heeft gemaakt. We zijn nog dichter naar elkaar toegegroeid", stelde Bibian begin 2020 in De Telegraaf. Afgelopen september vierde het stel acht jaar liefde

Eind 2020 onderging Bibian weer een ingrijpende operatie. Tijdens de ingreep werd een stukje wervel die door de tumor was beschadigd verwijderd. Hoewel de operatie goed verliep kwam op 5 maart het nieuws naar buiten dat het niet goed ging met de voormalige snowboardster. Er waren uitzaaiingen gevonden in haar hersenen en in tegenstelling tot de afgelopen vijftien keer, was er deze keer geen behandelplan meer mogelijk. 

Bibian Mentel over nieuwe operatie: 'Even een tegenvaller'

00:21
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Speciaal Cruyff Court voor Bibian Mentel: 'Niet durven dromen'

Dat weerhield Bibian er echter niet van te genieten van iedere dag. "Ik ben blij dat ik niet van het een op het andere moment uit het leven ben gerukt en ik dus de kans heb om met al m'n vrienden en vriendinnen, al die laatste dingen die je nog wil zeggen, gezegd te hebben. En dat nu nog elke dag een cadeautje is", zei ze vlak voor haar overlijden in de talkshow van Humberto Tan.

Bibian Mentel is in totaal drie keer paralympisch kampioen geworden. Zo won ze twee keer goud op het onderdeel snowboardcross en een keer goud op het onderdeel Banked Slalom. De in 2018 gestopte snowboardster hoopt dat haar stichting, de Mentelitity Foundation, ook na haar overlijden nog veel kinderen kan helpen om meer uit het leven te halen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!