Beeld © YouTube: #BOOS

Kandidaat De Villa doet boekje open bij #BOOS

28 november 2019 20:27

Tim Hofman (31) was een van de eersten die grensoverschrijdend gedrag in het programma De Villa aan de kaak stelde. Vandaag laat hij in zijn online-programma #BOOS een kandidaat van de reality-show uitgebreid aan het woord. “Het was echt onwerkelijk”, aldus de vrouw die anoniem wil blijven.

"Ik voelde me heel erg gedwongen om dingen te doen"

De vrouw vertelt in de uitzending dat zij zelf niks meer weet van de desbetreffende nacht waar het 'onacceptabel gedrag' zou hebben plaatsgevonden. Ze heeft de beelden pas gezien toen deze werden uitgezonden op televisie. "Heel naar. Bij de vorige afleveringen zag ik al dat dit niet het programma was wat ik dacht dat het zou worden. Erachter komen met de rest van Nederland dat dit die nacht is gebeurd, was onwerkelijk. Ik kon dat niet beseffen. (...) Zoals ik ook in het programma heb gezegd; ik herinner me niet veel meer. Ik weet nog dat ik zei dat ik me niet lekker voelde en dat ik daardoor ben gaan slapen. Het enige wat ik me herinner is dat ik wakker werd op de grond", vervolgt ze.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL stopt per direct met De Villa na onacceptabel gedrag

Als Tim haar vraagt waarom de jongen naar haar kamer kwam, vertelt ze: "De productie had hem naar mij toegestuurd om 'bij mij te checken'. Ik weet niet waarom ze niet zelf kwamen. Ik heb het er met Blue Circle over gehad en het excuus was: 'Wij zagen jou niet meer op de camera's dus we hebben hem gestuurd om te kijken waar je was.' (...) Dat excuus was belabberd." De kandidaat is ervan overtuigd dat de productie-medewerkers van De Villa expres de desbetreffende jongen naar haar toe hebben gestuurd, zodat ze goede televisie konden maken.

De vrouw vertelt ook over de sfeer in het huis waar ze verbleef met alle kandidaten. "Het moment dat je daar komt is de sfeer van seks en drank er al. Ze sporen heel erg aan om te drinken en dat er dus fysieke dingen gebeuren tussen de kandidaten zelf. Dat is eigenlijk waar het bij hun om draait. Ik voelde me heel erg gedwongen om dingen te doen. Ik voelde een hele erge druk. Ook als ik iets niet wou doen", vertelt ze verder. ‘’Bijvoorbeeld bij 'het shotjesspel'. Dan was het: of een kus of een shotje. Dan voel je je gewoon verplicht om daaruit te kiezen. Toen had ik 1 jongen afgewezen. En toen zeiden ze: wil je dat opnieuw doen en hem dan wel een kus geven? (...) Als er een camera kapot werd geslagen, en een keer toen de muziek te hard stond, greep de productie wel in”, aldus de kandidaat.  

“Dit is wel eens een keer eerder met mij gebeurd en zij wisten daar vanaf. Als je aan zo’n programma gaat mee doen, dan heb je namelijk een gesprek met een psycholoog. Die stellen zulke vragen en daarin heb ik ook aangegeven dat ik een keer ben aangerand en dat ik ook onder invloed was. Dat heeft emotionele schade bij mij opgeleverd, omdat ik het heel bewust heb meegemaakt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Temptation Island USA blijft gewoon te zien bij Videoland

Het gaat de vrouw vooral om bewustwording: “Ik wil laten weten dat het niet oké is wat er is gebeurd. Dat je nooit een meisje zo mag aanraken, dit is geen tv. Het is niet normaal wat er is gebeurd. Een jongen hoort je niet zo aan te raken.”

Tim Hofman gaat in de aflevering verhaal halen bij de makers. Producent Blue Circle houdt zich vast aan een professioneel onderzoek, maar Peter van der Vorst maakte direct excuses. "Ik ben vanochtend op de hoogte gesteld over het gesprek. Ik ben me kapot geschrokken wat daar is gebeurd. Daar zijn schokkende dingen gebeurd op locatie. Dit is het allerslechtste wat je kan doen als maker." Hij geeft ook aan graag zijn excuses persoonlijk aan de vrouw te willen aanbieden.

Televisieprogramma's als Temptation Island zijn voorlopig geschrapt. RTL heeft daartoe besloten na de ophef over het 'grensoverschrijdend gedrag' in De Villa. De datingshow is onlangs compleet van de zender gehaald, en ook alle beelden zijn intussen verwijderd. "Al onze guilty pleasure-programma's worden opgeschort, totdat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre", zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst eerder tegen RTL Nieuws.

Volgens Van der Vorst heeft productiemaatschappij Blue Circle deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. "Daarbij is alcohol in het spel geweest en zijn opdrachten gegeven waarvan zelfs de kandidaten zeiden: gaat dit niet te ver?" Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het productieproces van De Villa en series als Temptation Island. Geplande series, inclusief een nieuw programma, zijn opgeschort tot er duidelijkheid is. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL stopt voorlopig met reality-tv

Die moet leiden tot een 'aangescherpt ethisch verantwoord beleid', aldus Peter van der Vorst . "Een beleid dat onder alle omstandigheden een veilige omgeving voor deelnemers garandeert." 

Oud-deelnemers van De Villa of Temptation Island die zich 'op welke wijze dan ook voelen aangezet tot het overschrijden van hun grenzen', kunnen zich melden bij RTL zodat hun verklaringen in het onderzoek kunnen worden meegenomen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!