Beeld © ANP

Facebook in beroep tegen vonnis bitcoinreclames

06 december 2019 11:19

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt. Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten. De Mol had de zaak aangespannen.

"De mensen achter deze misleidende advertenties passen hun tactiek constant aan om niet betrapt te worden"

Het vonnis roept vragen op, zegt Facebook: "Zo moeten we bijvoorbeeld bij het filteren ook naar de landing pages op andere websites kijken, terwijl deze niet onder onze controle staan." Een 'landing page' is de plek waar iemand terechtkomt na het klikken op een link.

Miniatuurvoorbeeld

LEES MEER:

Facebook verstrekt John de Mol informatie over bitcoinboeven

Facebook zegt dat het de nepadvertenties wel degelijk aanpakt: "Deze maand lanceren we ons meldformulier voor nepadvertenties in Nederland en dat gaat ons helpen bij het verbeteren van onze detectiemethoden." Toch is misbruik volgens Facebook niet te voorkomen. "De mensen achter deze misleidende advertenties passen hun tactiek constant aan om niet betrapt te worden."

Miniatuurvoorbeeld

LEES MEER:

Ruud Feltkamp: 'Facebook moet zijn verantwoordelijkheid pakken'

De Mol was naar de rechter gestapt omdat hij een einde wil maken aan de valse advertenties. Hij kreeg steun van onder anderen Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato. Hun foto's werden ook gebruikt bij reclames, waarin zij mensen zogenaamd aanraden om ergens geld in te steken.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!