Proces Harvey Weinstein met stevige pleidooien van start

22 januari 2020 23:05

Het inhoudelijke proces tegen de gevallen Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (67) is in New York van start gegaan. De rechter opende de zitting waarna de aanklagers en verdedigers hun openingspleidooien mochten houden.

"De man die daar zit was niet alleen machtig in Hollywood, hij was ook een verkrachter"

Het proces tegen de 67-jarige draait om vijf aanklachten. Een vrouw beschuldigt de producer van verkrachting in 2013, een andere vrouw beweert dat hij haar in 2006 seksueel heeft misbruikt. De aanklagers noemden hem woensdag tegenover de jury onder meer "een seksueel roofdier en een verkrachter".  

Volgens hen maakte hij misbruik van zijn positie. "De man die daar zit was niet alleen machtig in Hollywood, hij was ook een verkrachter", zei advocate Meghan Hast namens twee slachtoffers, productieassistente Mimi Haleyi en actrice Jessica Mann.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geen juryplicht voor Gigi Hadid in Harvey Weinstein-zaak

De advocaat van Harvey  Weinstein weerlegde deze beweringen en ontkent met klem dat de filmmagnaat een "roofdier" is, zoals de aanklagers beweren. "Je zal van de getuigen het bewijs te zien krijgen dat de beschuldigingen niet waar zijn en dat hij geen meester-manipulator was", verklaarde advocaat Damon Cheronis.  

Hij toonde daarbij ook een paar sms-berichten die de vrouwen aan Weinstein stuurden. Die wijzen volgens Cheronis op seksuele relaties met wederzijdse toestemming.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Zaak Harvey Weinstein krijgt geen nieuwe rechter

Harvey Weinstein wordt door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Dit komt voor het eerst aan het licht in oktober 2017. Meerdere vrouwen deden in een artikel in The New York Times hun verhaal, waarna steeds meer verhalen van slachtoffers naar buiten kwamen. Dat leidde uiteindelijk tot de internationale #MeToo-beweging.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tientallen juryleden afgewezen in rechtszaak Harvey Weinstein

Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!