Willeke Alberti krijgt de Edison van Dinand Woesthoff. Beeld © ANP

Duncan Laurence en Willeke Alberti slepen Edisons in de wacht

11 februari 2020 00:22

Willeke Alberti heeft tijdens de uitreiking van de Edisons in de Westergasfabriek in Amsterdam een prijs voor haar gehele oeuvre gekregen. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence kreeg een beeldje voor zijn hit Arcade.

De Edisons zijn de oudste en meest prestigieuze muziekprijzen van ons land. Ze worden ook wel de 'Nederlandse Grammy's' genoemd. In Amsterdam werden gisteravond in elf categorieën prijzen uitgereikt. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Letse ESF-kandidaat Annna noemt Duncan Laurence voorbeeld

Eén van de grote kanshebbers was songfestivalwinnaar Duncan Laurence. En dat maakte hij waar: Arcade werd uitgeroepen tot 'beste single'. "Dit is een hele belangrijke avond voor mij", zei Duncan na afloop. "Ik vind dit zo'n erkenning dat ik deze prijs win. Ik doe het voor de muziek, voor de songs." 

Zoals elk jaar werd ook een artiest bekroond met een oeuvre-prijs. Dit jaar is die prijs voor Willeke Alberti. "Ik loop natuurlijk al heel lang mee, maar het verveelt nooit", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik heb het mooiste vak van de wereld."

De vorige week 75 geworden Alberti debuteerde eind jaren vijftig als zangeres, in eerste instantie onder de vleugels van haar vader Willy Alberti. Gedurende haar carrière scoorde ze vele hits met nummers als Norman, Spiegelbeeld, Mijn Dagboek, Morgen Ben Ik De Bruid, Telkens Weer en Waar Is De Zon.

60 jaar na haar vader

Alberti krijgt de prijs vanwege haar onvergelijkbare bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Ze krijgt de prijs precies 60 jaar nadat haar vader Willy Alberti de allereerste Edison won.

Andere winnaars zijn rapper Snelle (beste nieuwkomer), Ilse DeLange (beste album), Maan (pop), Kensington (rock), Armin van Buuren (dance) en Suzan & Freek (Nederlandstalig) in de prijzen. Ook De Toppers (Hollands), S10 (alternative) en Josylvio (hiphop).

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!