Beeld © ANP

Ernst Daniël Smid kan geen opera meer zingen door Parkinson

25 februari 2020 10:33

Operazanger Ernst Daniël Smid (66) maakte onlangs aan tafel bij Jeroen Pauw wereldkundig dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson. In gesprek met 'Privé' vertelt hij opgelucht te zijn dat het nieuws nu naar buiten is: er is daarmee een enorme last van zijn schouders gevallen.

"Ik was bang dat mensen je afschrijven en denken: hij kan niks meer, hij is gehandicapt"

Ernst Daniël laat in het interview weten aanvankelijk bang te zijn geweest voor de reacties. “Ik durfde het niet te zeggen. Ik was bang dat mensen, als je zegt dat je een hersenziekte hebt, je afschrijven en denken: hij kan niks meer, hij is gehandicapt.” Hoewel het momenteel goed gaat met de zanger, heeft de ziekte wel degelijk invloed op zijn leven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid vindt liefde bij moeder Pleun Bierbooms

“Ik merkte vorig jaar januari dat ik een bepaald liedje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar het kwam niet goed. Ik ben blij dat het nu bekend is. Omdat ik anders praat, denken mensen al snel dat je een borreltje op hebt. Als je ziek bent en je krijgt dat te horen, dan is dat een klap in je gezicht”, vervolgt hij.

Toch is Ernst Daniël van plan te blijven zingen. “Het is niet dat ik nu Parkinson heb, dat ik daar mee stop. Zolang het goed gaat, blijf ik zingen. Dat is ook een medicijn. Het enige wat ik niet meer kan, is opera zingen. Dat deed ik natuurlijk wel het liefste. Het onder ogen zien dat ik niet meer mijn hele repertoire kan zingen, was één van mijn moeilijkste dingen in mijn leven."

Ernst schrijft momenteel een boek over zijn leven. “Het wordt een boek waarin mensen zich zullen herkennen, over de fouten die ik heb gemaakt, dromen die kapot zijn gegaan zoals stukgelopen relaties en uiteraard schrijf ik ook over mijn overleden vrouw Roos.”

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ernst Daniël Smid lijdt aan ziekte van Parkinson

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!