Fred van Leer stopt niet met samenwerking RUMAG na ophef

02 april 2020 11:03

Stylist en presentator Fred van Leer (43) blijft samenwerken met het Nederlandse bedrijf RUMAG, ondanks de kritiek dat het bedrijf plagiaat pleegt en zelf winst zou hebben gemaakt bij een benefietactie.

Fred plaatst op zijn Instagram-account Leer van Fred in samenwerking met RUMAG grappige teksten, en verkocht een tijdje merchandise met zijn eigen uitspraken in vergelijkbare RUMAG-stijl. "Ik doe een samenwerking met RUMAG, maar die staat los van hun eigen sociale media-kanalen of hun Rode Kruis-actie. Zij beheren mijn Instagram Leer van Fred, waar teksten op worden geplaatst. Die worden samen met mij verzonnen, soms komen ze van RUMAG en soms van mij. Die zijn gewoon voor de fun en verder verdien ik daar geen geld aan", laat de stylist desgevraagd weten.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

RUMAG herkent zich niet in aantijgingen Lubach: 'Karaktermoord'

Aan de merchandise verdiende hij wel geld, maar de presentator benadrukt dat zijn eigen citaten op de spullen gedrukt stonden en het niet gaat om gejatte quotes. "We hebben een half jaartje T-shirts, hoodies en mokken verkocht. Dat waren alleen teksten die ik zelf altijd roep, namelijk 'roekoeroekoe', 'hup hup' en 'dag schaaat'. Ik heb geen geld verdiend aan andermans teksten."

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Rode Kruis betreurt commotie rond Rumag: 'Jammer'

RUMAG lag afgelopen week onder vuur, omdat het mondkapjes verkocht met teksten als 'krijg de corona', 'coronalijer' en 'mondkappen nou'. De negatieve reacties namen toe toen het met T-shirts op de markt kwam voor het goede doel. Ook werd afgelopen weekend op het bedrijf felle kritiek geuit in het programma Zondag met Lubach.

Miniatuurvoorbeeld

lees ook:

Ook Bram Krikke fluit RUMAG terug om Joe Joe-items

Fred vond alle ophef "erg heftig". "Ik snap het wel, het was niet handig hoe ze sommige dingen aanpakten. Als je een actie doet voor het goede doel, en je wil daar zelf beter van worden, dan gaan mensen daar iets van vinden", reageert de Rotterdamse stylist. Chantal Janzen, die meewerkte aan de benefietactie van RUMAG, heeft nog niet gereageerd.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!