Gevangenis in Lelystad Beeld © ANP

Grote opstand in gevangenis Lelystad, pepperspray ingezet

12 april 2020 19:02

Justitie heeft moeten ingrijpen in de gevangenis in Lelystad nadat gedetineerden in opstand kwamen vanwege de coronamaatregelen. Dat blijkt uit bronnen van RTL Boulevard en is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigd. Justitie heeft pepperspray moeten inzetten om de rust te laten wederkeren.

"We waren het niet eens met hoe het eraan toe gaat met de welbekende coronaregels"

De onrust in gevangenissen nam de afgelopen weken toe door de maatregelen van justitie vanwege de coronacrisis. Bezoek is verboden en gevangenen moeten bijna de hele dag op cel blijven. Ook is sporten beperkt en is contact met familie via videobellen nihil. Dit alles heeft tot een uitbarsting gezorgd.

Er is volgens bronnen een staking geweest tussen vier en zes uur in de middag. "We waren het niet eens met hoe het eraan toe gaat met de welbekende coronaregels", zegt de bron. "Uiteindelijk is er een raam ingeslagen. Er waren zo'n veertig tot vijftig gedetineerden betrokken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Negen tbs'ers en gevangenen geveld door coronavirus

Volgens een woordvoerder van justitie was er "een protest van een aantal gedetineerden die het niet eens waren met het dagprogramma". Hoeveel gedetineerden betrokken waren wil ze niet zeggen. "Er was een protest in de keuken. Het ging op een gegeven moment op zo'n manier dat het protest niet langer werd toegestaan. Toen de ramen waren dichtgeplakt is er ingegrepen. Daarbij is pepperspray gebruikt. Er zijn geen gewonden gevallen en iedereen is naar de cel gebracht."

Er loopt volgens justitie een evaluatie en er wordt bepaald of er eventueel sancties volgen. Gedurende de evaluatie wil justitie niet verder ingaan op vragen. 

Misdaadverslaggever en RTL Boulevard-deskundige Peter R. de Vries uitte eerder al zijn zorgen:

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!