Beeld © Getty Images / ANP

Gegevens van meerdere BN'ers op straat door datalek Foodora

16 juni 2020 19:17

Vanwege een datalek bij maaltijdbezorger Foodora liggen de gegevens van ruim 48.000 Nederlanders op straat, onder wie van meerdere BN'ers. Dat blijkt uit een analyse van de gelekte database door RTL Boulevard.

RTL Nieuws meldde vanmorgen dat het gaat om de namen, afleveradressen, telefoonnummers en afleveropmerkingen van mensen en bedrijven die de dienst hebben gebruikt. In de database staan ook gebruikerswachtwoorden. Deze zijn versleuteld opgeslagen, waardoor ze in eerste instantie niet leesbaar zijn. Techjournalist Daniël Verlaan plaatste vanmorgen al iets over het lek op Twitter.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Johnny Depp klaagt Britse tabloids aan om hacken telefoon'

Het datalek werd voor het eerst opgemerkt door DataBreachToday, dat de gegevens onder andere op een populair forum aantrof. Daar was de informatie sinds 19 mei te downloaden, meldt RTL Nieuws. Mensen uit 14 landen zijn door het lek getroffen. Naast Nederland gaat het ook om gebruikers uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Liechtenstein, Italië, Oostenrijk, Hong Kong, Canada, Zweden, Noorwegen, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore. 

Ook een groep BN'ers is getroffen door het lek. Na onderzoek van RTL Boulevard blijken onder meer de gegevens van Demy de Zeeuw, Ewout Genemans, Martin Garrix en Merel Westrik en Femke Halsema op straat te liggen. En vermoedelijk loopt dit lijstje nog wel op. "Ik begrijp dat het om gegevens gaat van een aantal jaar geleden", laat Merel aan ons weten. "Ik ben inmiddels flink wat adressen en wachtwoorden verder en ik kook inmiddels ook vaker zelf."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John de Mol en Ali B mogelijk naar rechter om bitcoinfraude

Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero is inmiddels een onderzoek gestart naar het datalek. "We werken nauw samen met onze beveiligings- en privacyteams en de lokale autoriteiten om de oorzaak van dit lek te vinden", luidt hun statement. Daarnaast moet Foodora alle getroffen gebruikers informeren.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!