Premier Rutte, gisteravond in gesprek met Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. Beeld © ANP

Mark Rutte vertelt over overlijden moeder in coronatijd

13 juli 2020 09:48

Het waren pittige weken voor Mark Rutte. De minister-president verloor op 13 mei zijn 96-jarige moeder, middenin de coronacrisis. Tijd om er uitgebreid bij stil te staan, was er niet: ‘Je kon niet uit de rails rijden.’ Gisteravond vertelde hij erover in de talkshow 'Op1' met presentatoren Jeroen Pauw en Fidan Ekiz.

"Ik moet daar deze zomer nog eens goed over na gaan denken"

Afgelopen maart werd aangekondigd dat zorginstellingen dicht gingen voor bezoek - een maatregel die nodig was om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor Mark Rutte had deze maatregel ook grote gevolgen. Ieder weekend bezocht hij zijn hoogbejaarde moeder, om bijvoorbeeld samen Indisch te eten. En daar kwam toen een einde aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Mark Rutte open over afscheid nemen van moeder in crisis

"De laatste keer dat ik haar bezocht was in de week voor mijn tv-toespraak", legt de premier uit. Tijdens die toespraak kondigde hij de eerste maatregelen aan. "Het blijft zoeken naar de balans tussen maatregelen nemen die nodig zijn en het gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan", vertelde de premier destijds.

"Dat was heel heftig. In het begin konden we voor het raam gaan staan en dan via de telefoon allebei via het raam praten." Ook waren er verplegers en verzorgers die het mogelijk maakten dat hij via FaceTime met zijn moeder kon praten.

De nacht voor haar sterven mocht Rutte alsnog bij zijn moeder zijn. Zo was het protocol van de verpleegtehuizen: één familielid kon bij een bewoner blijven als het overlijden nabij zou zijn. "Mijn zusje was er de dag daarvoor."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Moeder Mark Rutte op 96-jarige leeftijd overleden

"En intussen was u het land aan het redden", zegt Jeroen Pauw. "Die combinatie was wel heel bijzonder, inderdaad", geeft Rutte toe. Na haar overlijden heeft Rutte meteen een aantal directe collega's ingelicht: Hugo de Jonge, Ferd Grapperhaus en een paar ambtenaren met wie hij dagelijks samenwerkt. Verder wilde hij dat het geheim zou blijven, tot na de begrafenis. "Ik wilde niet dat er bij haar uitvaart fotografen in de bosjes zouden liggen", legt de premier uit.

Hoe het Rutte lukte om dóór te gaan? Hij moest wel, zo vertelt hij. "Dat is mijn baan. Ik kon niet plotseling uit de rails gaan rijden. In die maand zaten we nog middenin de crisis, lagen er nog veel mensen op de intensive care. Maar door wat er in mijn privéleven was gebeurd, was het wel ingewikkeld voor mij."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tim Hofman naar Mark Rutte voor coronagesprek

Rutte praat veel met zijn familieleden over het overlijden van zijn moeder. Zo lukt het hem om overdag door te kunnen gaan. Maar het echt verwerken? "Ik moet daar deze zomer nog eens goed over na gaan denken", zegt hij. "Ze was natuurlijk oud, maar nog in goeden doen. Ze was een trotste moeder, maar óók heel kritisch. En ze trok mij zeker niet voor."  

Het hele fragment met Mark Rutte over de stille ramp in de verpleegtehuizen zie je hier. De hele aflevering van Op1 met de minister-president kijk je hier terug.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!