Akwasi Beeld © ANP

OM blijft achter beslissing staan en vervolgt Akwasi niet

13 september 2020 21:09

Het Openbaar Ministerie blijft achter het besluit staan om rapper Akwasi (32) vooralsnog niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Het OM meldde dit zondag in reactie op de commotie die is ontstaan over het besluit de zaak voorwaardelijk te seponeren én over de officier van justitie die deze beslissing mede heeft genomen en tekende.

"De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen"

Dit weekend ontstond ophef over een bericht in De Telegraaf dat officier van justitie Jacobien Vreekamp bestuursvoorzitter is geweest van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. In dat meldpunt werkte zij samen met activist Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). PVV-voorman Geert Wilders twitterde naar aanleiding van het bericht dat Nederland een corrupt land is geworden. 'Dit stinkt gigantisch', aldus de PVV-leider. Ook Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema reageerde kritisch.

Het OM Amsterdam wijst erop dat Vreekamp de functie van bestuursvoorzitter van het meldpunt gedurende twee termijnen van drie jaar heeft vervuld. "Afgelopen juli heeft Vreekamp afscheid genomen van het bestuur omdat haar tweede termijn erop zat. Sindsdien is zij dus niet meer aan het meldpunt verbonden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

OM acht uitspraken Akwasi strafbaar, maar vervolgt hem niet

De leiding van parket Amsterdam was op de hoogte van deze nevenfunctie van Vreekamp. Om ervoor te zorgen dat het Openbaar Ministerie middenin de samenleving kan functioneren, worden officieren van justitie gestimuleerd nevenfuncties te bekleden. "Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen."

Rob Goossens: 'Beau's discussie met Akwasi was fantastisch'

01:57
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Albert noemt Akwasi leugenachtig: 'Hij moet vervolgd worden'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!