Akwasi Beeld © ANP

Akwasi kan op weinig steun rekenen na niet vervolgen OM

20 september 2020 10:26

De beslissing van het Openbaar Ministerie om rapper Akwasi (32) niet te vervolgen, kan op weinig steun rekenen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond (72). Van de ondervraagden vindt 16% het terecht dat hij niet wordt vervolgd voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam.

De zaak veroorzaakte veel reuring afgelopen week. Een groep mensen die aangifte tegen Akwasi heeft gedaan, laat het er niet bij zitten. Ze spanden een zogenoemde artikel-12 procedure aan bij het gerechtshof, omdat ze het niet eens zijn met het OM.

Miniatuurvoorbeeld

Lees meer:

Angela de Jong haalt uit naar NPO na ode aan Akwasi

Het OM besloot de rapper niet te vervolgen omdat hij publiekelijk afstand heeft gedaan van zijn 'opruiende' uitspraken. Tijdens de demonstratie zei Akwasi onder meer dat hij Zwarte Piet hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem tegen zou komen in november. 'Deze woorden hebben veel ophef veroorzaakt omdat ze door sommigen helaas zijn geïnterpreteerd als een aankondiging dat ik geweld zou willen toepassen op als Zwarte Piet verklede mensen, of dat ik anderen zou willen aansporen of inspireren dat te doe', schreef hij in een verklaring op Instagram.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

OM blijft achter beslissing staan en vervolgt Akwasi niet

Akwasi benadrukte dat dit niet de bedoeling was van 'deze beeldspraak'. 'Ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen Zwarte Piet. Ik neem hier dan ook afstand van deze, op de Dam uitgesproken gewraakte passage. Dat geldt ook voor een aantal recent opgedoken, onbezonnen en kwetsende tweets over Zwarte Piet van ongeveer tien jaar geleden.'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!