Tim Douwsma, Famke Louise en Thomas Berge Beeld © ANP

Zowel kritiek als steun voor BN’er-actie #Ikdoenietmeermee

22 september 2020 12:06

BN'ers pikken het niet langer. Althans, dat maken ze duidelijk op social media. De hashtag #Ikdoenietmeermee is al sinds gisteravond trending op social media. BN'ers als Thomas Berge (30), Famke Louise (21), Bizzey (35), Tim Douwsma (32) en Jebroer (34) hebben zich uitgesproken tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Het clubje influencers krijgt zowel kritiek als bijval.

"Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC"

Verschillende bekende Nederlanders steunen de actie. Op social media brengen zij massaal hun boodschap over: 'Ik houd m'n bek niet. Dit kan niet langer zo. Ik zeg 'NEE' tegen alle maatregelen totdat de overheid dit beleid controleerbaar kan rechtvaardigen'. 

Thomas Berge schrijft onder meer dat hij duidelijkheid eist over het coronabeleid. 'Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.' Inmiddels heeft de zanger zijn standpunt wel iets genuanceerd. In zijn Instagram Story schrijft hij dat hij kritische vragen heeft, maar dat hij zich wel gewoon aan de maatregelen zal houden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Recalcitrante BN'ers krijgen wind van voren van IC-artsen

Sinds de start van de influencercampagne is er behoorlijk wat kritiek gekomen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft duidelijk gemaakt dat ze een boete kunnen ontvangen als ze zich niet aan de coronaregels houden. "Wie de regels en wetten willens en wetens overtreedt, riskeert een boete", aldus de woordvoerder. "Dat geldt voor de coronaregels. Maar ook als je 130 kilometer per uur rijdt op een plek waar de limiet 100 kilometer per uur is." Verder willen ze niet ingaan op de actie. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

#Ikdoenietmeermee-actie krijgt kritiek van politici en BN'ers

Politici en andere BN'ers uiten hun zorgen over de actie ook op social media. 'Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?' vraagt Claudia de Breij zich af op Twitter. Cabaretier Dolf Jansen laat weten 'recht tegenover' alle aanhangers van #Ikdoenietmeermee te staan.

'Ik snap de frustratie best, maar ik snap niks van deze oproep. Kritische vragen stellen mag, maar beïnvloed mensen niet met deze verkeerde boodschap', vindt D66-fractieleider Rob Jetten. Ook Klaas Dijkhoff van de VVD is er niet van gediend: 'Een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen'. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

#Ikdoenietmeermee-BN'ers riskeren fikse coronaboete

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

#ikdoenietmeermee oogst gemengde reacties: 'BN'ers zaaien twijfel'

Recovery verpleegkundige Don Roelofsen vindt de actie schrikbarend. 'Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de IC', meldt hij op Twitter. 'Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.'

Soundos El Ahmadi plaatst een gekscherende meme over de actie op Instagram. De comédienne scheert de aanhangers over één kam met complottheoristen. 'Graancirkels! Obama! Open je ogen! Kijk niet naar het nieuws! (...) Mark Rutte is een robot!' geint ze op social media.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Sharon Osbourne moet in quarantaine

Diederik Jekel sprak zich al eerder uit tegen mensen die 'coronamoe' zijn. In de video hieronder legt hij uit waarom. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!