Joe Biden Beeld © AFP

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

07 november 2020 17:28

De Democraat Joe Biden heeft de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen, meldt het persbureau AP. Biden veroverde na een spannende race de meerderheid van de kiesmannen, 270, die nodig zijn voor de plek in het Witte Huis.

RTL Nieuws volgt net als veel internationale media de tellingen rond de Amerikaanse verkiezingen van het gezaghebbende persbureau AP. De uitkomsten van de Amerikaanse verkiezingen zijn in het verleden bij AP het betrouwbaarst gebleken.

Er zijn 270 kiesmannen nodig om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Vanmiddag doorbrak Biden die grens door te winnen in de staat Pennsylvania, die 20 kiesmannen waard is. Daarmee werd hij verkozen tot de 46e president van de Verenigde Staten.

Sindsdien heeft Biden ook de zes kiesmannen van de staat Nevada gewonnen. In totaal staat de Democraat volgens AP nu op 290 kiesmannen, terwijl Trump er 214 heeft. In drie staten is nog geen winnaar bekend, maar voor de uitslag maakt dat niet meer uit.

Vannacht om 2 uur (Nederlandse tijd) spreekt Biden het land toe in een televisietoespraak. Op Twitter gaf Biden zijn eerste reactie: "Ik ben vereerd dat jullie mij gekozen hebben om ons geweldige land te leiden".

Trump had zichzelf al op de verkiezingsavond tot winnaar uitgeroepen. "Eigenlijk hebben we deze verkiezingen al gewonnen", zei Trump nog voordat alle stemmen waren geteld. Toch kwam hij Biden niet voorbij.

Dit is Joe Biden: de nieuwe president van Amerika

Erik Mouthaan: 'Biden schrijft geschiedenis'

"Hoewel het niet de klinkende overwinning is waar hij op hoopte, schrijft Joe Biden geschiedenis", zegt correspondent Erik Mouthaan over de verkiezing. "Het is zeer ongebruikelijk dat een president wordt weggestuurd na zijn eerste termijn: de laatste keer dat dat gebeurde was in 1992. En zeker in tijden van nationale crisis, zoals de coronapandemie, is het niet de norm dat een land verandert van leider." Lees hier het hele verhaal.

Vertekend beeld

De eerste resultaten gaven een vertekend beeld. Veel aanhangers van Biden hadden vooraf gestemd per post. In staten waar deze stemmen eerder mochten worden geteld, begon Biden met een voorsprong.

De aanhangers van Trump stemden vooral op de verkiezingsdag zelf en daardoor werden de verhoudingen in de loop van de nacht rechtgetrokken.

Trump noemde het vreemd dat zijn voorsprong op 'magische wijze' verdween. Volgens hem gebeurde dat in veel belangrijke staten die in bijna alle gevallen door de rivaliserende Democraten worden geleid en gecontroleerd. Hij had het over stembiljetten die plotseling opdoken en zijn voorsprong teniet zouden hebben gedaan.

Rechtszaken Trump

De rechtszaken die Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen over de uitslagen, zouden volgens verschillende advocaten en hoogleraren geen schijn van kans maken voor de rechter. Hij zou vooral de aandacht willen afleiden van een mogelijke overwinning van Joe Biden.

De enige zaak die volgens juridische experts wel echt invloed kan hebben op de uitslag, speelt in Pennsylvania. Het Hooggerechtshof van die staat heeft besloten dat poststemmen die op 3 november zijn verstuurd, nog geteld moeten worden als ze tot drie dagen na de verkiezingen binnenkomen.

De Republikeinse Partij van Pennsylvania wilde dat de zaak voor het nationale Hooggerechtshof kwam, maar daar is de zaak vooralsnog niet met spoed behandeld. Dat zou alsnog kunnen gebeuren, mocht de staat van doorslaggevend belang zijn voor het resultaat van de verkiezingen.

Per post

De verkiezingen waren niet alleen spannend, ook de uitslag liet even op zich wachten. Dat komt doordat er zoveel stemmen per post zijn uitgebracht. Daarvoor gelden strenge regels, die ook nog eens per staat verschillen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Dit zijn de feiten over Trumps beweringen van afgelopen nacht

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!