Amanda Todd

Nederlandse verdachte zaak Amanda Todd uitgeleverd aan Canada

5 februari 2021 18:10

De veroordeelde webcamafperser Aydin C. (42) is door Nederland uitgeleverd aan Canada om vervolgd te worden voor de zaak Amanda Todd. Dat laat zijn advocaat Robert Malewicz weten na vragen van RTL Boulevard.

"Hij heeft zijn uitlevering aangevochten, maar uiteindelijk zijn cassatie ingetrokken”

Canada gaat C. vervolgen voor het stalken van de 15-jarige Amanda Todd met haar eigen naaktfoto, waardoor het meisje uiteindelijk zelfmoord pleegde. De dood van Amanda in oktober 2012 werd wereldnieuws nadat zij een video plaatste waarin ze vertelde door wat voor hel ze ging. Een paar jaar achtervolgde C. haar met een naaktfoto die het meisje ooit had gedeeld. De Canadese tiener werd een symbool voor de slachtoffers van sextortion

Begin december vloog de Tilburger van Nederland naar Canada, waar hij nu in hechtenis zit. C. werd veroordeeld tot 10 jaar en 243 dagen cel voor het misbruiken en chanteren van 34 minderjarige meisjes uit verschillende landen. De rechters oordeelden dat de man er plezier aan beleefde de meisjes te vernederen en spraken van herhalingsgevaar. “Mijn cliënt wordt in Canada niet vervolgd voor betrokkenheid bij de dood van Amanda Todd, maar wel voor het materiaal dat van haar zou zijn verspreid. Hij heeft zijn uitlevering aangevochten, maar uiteindelijk zijn cassatie ingetrokken”, zegt raadsman Robert Malewicz desgevraagd. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada voor zaak Amanda Todd

Carol Todd, de moeder van Amanda, leeft toe naar het proces. "Als moeder van Amanda ben ik zowel blij als opgelucht dat uitlevering aan Canada heeft plaatsgevonden, zodat de volgende stappen tegen Aydin C. kunnen worden ondernomen via het Canadese rechtssysteem”, laat ze weten aan RTL Boulevard. 

C. gaat volgens zijn advocaat proberen om in Canada zijn onschuld aan te tonen. Komende week dient bij de rechtbank Amsterdam een zitting waarin het Openbaar Ministerie eist dat de man zijn volledige celstraf moet uitzitten, in plaats van tweederde van zijn straf bij goed gedrag. Volgens het OM werkt C. niet mee aan rapportages van de reclassering over een eventuele terugkeer in de samenleving na de rechtszaak in Canada. De Brabander heeft nog ruim drie jaar celstraf te gaan, mocht de rechtbank beslissen dat hij niet in aanmerking komt voor de voorlopige invrijheidstelling.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!