W Hotel Amsterdam Beeld © ANP

‘Undercoveroperatie politie in chique hotel ging te ver’

22 februari 2021 20:00

Vrouwelijke undercoveragenten die als VIP-gasten drie portiers betrappen op drugshandel. Het is de kern van een maandenlang onderzoek in een luxe Amsterdams hotel. Dinsdag staan de verdachten, ruim drie jaar na de start van het onderzoek, voor de rechter. De advocaten vinden dat de politie veel te ver is gegaan en dat de actie niet in verhouding staat tot de opbrengst.

"Ze zijn hun boekje ver te buiten gegaan"

Het is rond half elf in de avond wanneer vier dames in een donkere Audi Q5 aankomen bij het fameuze W Hotel vlakbij de Dam, waar vaak Nederlandse sterren te vinden zijn. Blonde vrouwen tussen de 25 en 30 jaar oud, zo beschrijft één van de verdachten ze. Casual gekleed, met koffers en al, betreden ze de lobby van het hotel. De VIP-bandjes van club Madfox om hun pols laten zien dat het om belangrijke gasten gaat. Het blijkt het begin van een undercoveroperatie die op 20 juli 2018 start.

In het diepste geheim bereidt de politie in 2018 de speciale methode voor. Het zogenoemde ‘werken onder dekmantel’ is één van de zwaarste bijzondere opsporingsbevoegdheden van de politie. Na verschillende tips, binnengekomen bij het Team Criminele Inlichtingen van de Amsterdamse politie, bestaat het vermoeden dat portiers van een hotel handelen in harddrugs. Het zou allemaal plaatsvinden in het prestigieuze W Hotel. Er komen ook tips binnen bij Meld Misdaad Anoniem en het hoofd beveiliging van het hotel neemt ook zelf contact op met de politie, omdat hij argwaan heeft.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Portiers van het chique W Hotel ontslagen na verkopen drugs

De informatie is duidelijk. Volgens de bronnen handelen portiers M.L., K.K., ED. en twee anderen in harddrugs. Gasten van het hotel, de lounge en nachtclub Madfox zouden op verzoek bijvoorbeeld cocaïne en XTC kunnen aanschaffen. Ook de beveiliging van het hotel heeft die vermoedens en vraagt de politie om met de grootst mogelijke discretie een onderzoek te starten naar een aantal portiers.

Het onderzoek van de politie leidt tot een aantal observaties in en rondom het W Hotel. Op 8, 9, 10, 11 en 12 mei bekijken agenten heimelijk wat de portiers tijdens hun werkzaamheden doen. Via camerabeelden kunnen ze alle bewegingen in het hotel op de voet volgen, ook luisteren ze met een portofoon de gesprekken tussen de portiers af. De observanten zien dat pakketjes met onbekende inhoud worden gegeven aan verschillende medewerkers van het hotel. Een signaal dat er drugs wordt overhandigd, maar bewijs daarvoor vinden ze niet. Het blijft onduidelijk of de portiers zich bezighouden met de handel in harddrugs.

In juli 2020 werd het W Hotel meerdere keren beschoten
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Strafvermindering voor Nederlanders die in drugs handelden op Sziget

Omdat de politie niet door observaties kan achterhalen of de portiers strafbare feiten plegen, zetten ze een undercoveroperatie op. Door middel van zogenoemde pseudokopen willen de rechercheurs bewijzen dat er sprake is van drugshandel. Bijna niemand binnen de politie weet van de actie af. Op vrijdag 20 juli stappen vier vrouwelijke undercoveragenten het hotel binnen, die zich voordoen als VIP-gasten van het hotel. M.L. (nu 30) krijgt direct een vraag van een van de dames: "Kunnen wij wat lekkers krijgen voor vanavond." Hij zegt het te kunnen regelen. Twintig minuten later bezorgt hij op één van de twee hotelkamers twee envelopjes met daarop de tekst 'pony pack'. Het bedienen van de hotelgasten heeft volgens hem 'de eerste prioriteit'. Voor de levering van de 1,72 gram cocaïne betalen de agenten 100 euro cash.

De dames blijven met z’n vieren slapen in het hotel en drinken een cocktail in de luxueuze Skybar van het hotel. Ook bezoeken ze het feest in de kelder, waarin nachtclub Madfox is gevestigd. Ondertussen houden ze naar eigen zeggen contact met de begeleiders van het undercoverteam en leveren ze de drugs nog op dezelfde avond af.

"De undercoveragenten hebben hem uitgelokt"
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Imanuelle Grives vandaag voor de rechter om drugshandel

Een dag later volgt eenzelfde actie, alleen dan is de nu 39-jarige E.D. het doelwit. De agenten vragen om iets waardoor ze kunnen 'doorhalen' en vragen om vier XTC-pillen en een gram coke. Na tien minuten komt D. naar de kamer en zegt dat hij geen pillen kan leveren, omdat hij de kwaliteit niet kan garanderen. Hij laat zien meerdere witte envelopjes bij zich te hebben. Uiteindelijk verkoopt hij 1,34 gram coke voor 50 euro aan de undercovers. Bijna twee maanden later overkomt K.K. hetzelfde, hij verkoopt 0,99 gram cocaïne aan twee vrouwelijke undercovers.

Volgens advocaat Vito Shukrula van E.D. gaat de undercoveractie veel te ver. In een hotel waar service aan de klant prioriteit nummer één is, zijn de portiers volgens de advocaat verleid om drugs te leveren. "Mijn cliënt voelde zich dan ook niet in de positie om dit te weigeren", zegt de raadsman. Ook is de inzet van undercoveragenten volgens hem niet proportioneel en hadden ook andere middelen ingezet kunnen worden. "Met deze Miss VIP-methode zijn ze wat mij betreft hun boekje ver te buiten gegaan. Cliënt was een simpele 'bell boy' en de undercoveragenten hebben hem uitgelokt om ze drugs te geven. Een buit bestaande uit wat lullige grammetjes coke steekt wel heel schamel af tegenover deze grote geld en mankracht verslindende undercoveroperatie, welke ongetwijfeld tonnen heeft gekost."

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Zijn cokegebruikers verantwoordelijk voor de heftige criminaliteit?

Het Openbaar Ministerie staat volledig achter het onderzoek. "Pseudokoop is in deze casus een proportioneel middel, er is geen sprake geweest van uitlokking", laat een woordvoerder weten. "Pseudokoop kan ook in relatief kleine zaken worden ingezet. De medewerkers werden in hun professionele omgeving door de pseudokopers benaderd. De inzet van een telefoontap of een doorzoeking van een woning is bijvoorbeeld gezien de inbreuk op de privacy een zwaarder middel." Het OM wil niet ingaan op de resultaten van het onderzoek.

De misdaadredactie van RTL Boulevard had inzage in het strafdossier van het onderzoek genaamd ‘13Paliseul’. De redactie kreeg tevens informatie van verschillende bronnen rond het onderzoek. De drie portiers zijn ontslagen door het hotel.

Werken onder dekmantel

De Nederlandse politie kent drie undercovermethoden die worden uitgevoerd door het team 'Werken Onder Dekmantel': infiltratie, stelselmatige informatie-inwinning en pseudokoop. Een speciaal team van de politie, bestaande uit zogenoemde WOD’ers, is speciaal getraind om dergelijke opdrachten uit te voeren. De operaties worden gestart bij vermoedens van ernstige criminele activiteiten of als het niet mogelijk is om op een andere manier aan bepaalde informatie te komen die belangrijk is voor een onderzoek. De politie Amsterdam heeft een eigen pseudokoopteam.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!