Hugo de Jonge en Guido Weijers Beeld © ANP

Guido Weijers haalt uit naar kritische Hugo de Jonge: 'Sabotage'

02 maart 2021 13:20

Je zou denken dat Guido Weijers (43) positief gemutst is nadat hij vorige maand eindelijk weer op het podium mocht staan voor publiek, maar niets is minder waar. Op social media haalt hij flink uit naar Hugo de Jonge (43), die kritiek uitte op het aantal mensen dat zich na het proefevenement liet testen.

"Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft"

Circa één op de vijf bezoekers heeft zich na de proefvoorstelling van de cabaretier niet laten testen op corona, wat maakt dat de demissionair coronaminister de conclusies van de proef - er waren nul besmettingen - in twijfel trekt. 'Hugo de Jonge presteert het om de fantastische resultaten tot nu toe, negatief te spinnen' schrijft Guido van zich af. 'Dat is een poging tot sabotage van Fieldlab [de organisator van het proefevenement, red.]. We moeten natuurlijk niet nu oplossingen vinden voor een groot probleem. Dat is blijkbaar het laatste wat Hugo de Jonge nu wil zien.' 

Hij vervolgt zijn Twitter-bericht duidelijk gefrustreerd: 'Tachtig procent heeft zich binnen een week laten testen. Van de overige twintig procent zijn bij GGD nul meldingen van besmetting binnengekomen. Ik leg het Hugo de Jonge graag eens uit. Als hij durft.'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Geen coronabesmettingen tijdens theatervoorstelling Guido Weijers

Hoofdonderzoeker van Fieldlab, Andreas Voss, zegt wel degelijk blij te zijn met de opkomst bij de coronatest na de proefvoorstelling: "Ik begrijp dat minister Hugo de Jonge graag honderd procent deelname aan de test op dag vijf wil zien, maar heel eerlijk: wij zijn juist tevreden met een opkomst van bijna tachtig procent bij een tweede test." 

Hugo de Jonge vindt overigens níet dat de test verplicht moet worden gesteld: "We moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen" zei hij daarover. Andreas: "We mogen 'm niet verplicht stellen. Het is een dringend verzoek aan mensen die de beloning reeds hebben ontvangen. Zij moeten uit het gehele land voor deze test naar één van de vier door ons aangewezen locaties in Nederland - nota bene alleen op de donderdagmiddag." 

Het gebrek aan testen is volgens Fieldlab bovendien niet van belang voor het succes van de evenementen, waarbij juist focus ligt op het gedrag van mensen en risicoberekeningen. "We doen een gedragsonderzoek en zijn onder meer geïnteresseerd in onderlinge contactmomenten en contactduur tijdens de evenementen. Die data, die we nu verzamelen, boet niet in aan kracht." De test op de vijfde dag na het evenement is uitsluitend opgenomen om mogelijke verspreiding via een besmettelijke deelnemer te verlagen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Guido Weijers mag vandaag het podium weer op: 'Hoog tijd'

Ook Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch centrum, zegt dat het niet zo erg is dat niet alle bezoekers zich hebben laten testen. "Als mensen zeggen dat de proef mislukt is, hebben ze het onderzoek niet begrijpen" reageert hij. "De test ging er niet om te zien of mensen besmet zouden worden, het ging erom hoe mensen zich gedragen, of ze zich aan de voorschriften houden. Als ze tijdens de pauze vergeten afstand te houden, heb je nuttige informatie. Als ze dat niet vergeten, ook. De proef kan niet mislukt zijn."

De show van Guido op 20 februari was het tweede proefevenement van Fieldlab, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid. Het was de eerste voorstelling waarbij meer dan dertig man publiek welkom was. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Maxime Meiland neemt het op voor Hugo de Jonge

Voor Guido was het een unieke kans om weer voor publiek op te mogen treden - voor de meeste artiesten zit dat er al maandenlang niet in. Toch grijpen ze elke kans aan om op het podium te staan, zoals dit weekend bij Een Rondje Hazes: 

 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!