Katja Schuurman en Bilal Wahib Beeld © ANP

Katja Schuurman steunt Bilal Wahib: 'Van kwade opzet is geen sprake'

30 maart 2021 15:56

Bilal Wahib (22) stond vorige week volop in het nieuws nadat hij live ging op Instagram en een 12-jarige jongen vroeg zijn geslachtsdeel te laten zien in ruil voor geld. De acteur en zanger, die onder andere een televisieprogramma en platencontract in rook zag opgaan, gaf aan dat het om 'domme grap' ging 'waar hij ontzettend veel spijt van heeft'. Katja Schuurman (45) heeft medelijden en steunt Bilal op social media.

"Het is dom, zeer onhandig en bovendien niet grappig"

Katja is geschrokken van de manier waarop er gereageerd wordt op de rel. De actrice legt uit hoe de grap die de rapper maakte geïnterpreteerd moet worden: 'Met de grap ‘kan je je piemel laten zien?’ wordt bedoeld: ‘Kan je je piemel laten kijken?' Met ogen dus.' Ze erkent dat het 'een slechte grap' is, maar dat die niet gelijkstaat aan 'kinderporno'. 'Zullen we ons weer wat meer verdiepen in de nuance en de feiten? Durft iemand het ook op te nemen voor het andere slachtoffer in deze?' vraagt Katja zich af. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Familie 12-jarige slachtoffer Bilal vraagt via advocaat om rust

'Als je het gehele verhaal kijkt, zie en hoor je dat Bilal probeert grappig te zijn. Van kwade opzet is geen sprake', gaat ze verder. 'Het is dom, zeer onhandig en bovendien niet grappig. Ik hoop van harte dat het jongetje niet gepest zal worden.'

Bilal werd direct na het filmpje gedropt door zijn platenlabel Top Notch, BNNVARA, de Edison Pop Awards en zelfs Instagram. Katja vindt dat onterecht en roept hen op om Bilal niet direct 'te criminaliseren, veroordelen, ontslaan en boycotten'. Aan de media stelt ze dezelfde vraag: 'Zullen we proberen ons eerst iets meer te verdiepen in verhalen voordat we over elkaar heen buitelen met verwijten en oordelen?'

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlandse radiozenders boycotten muziek Bilal Wahib

Katja 'durfde' zich aanvankelijk niet te mengen in de discussie uit angst nu ook zelf 'de lelijkste verwijten' te krijgen. 'Ik wil eerlijk durven blijven zijn, niet klakkeloos meelopen en meeschreeuwen achter ophef', schrijft ze. Katja wil 'eerlijk, genuanceerd en zacht zijn' in deze situatie en het opnemen voor zowel de 12-jarige jongen 'die niet om deze rel gevraagd heeft, maar ook voor Bilal'. Ze kent de acteur niet, maar het doet haar 'pijn om iemand zo publiekelijk en met zoveel venijn aan de schandpaal genageld te zien worden'. 

Katja Schuurman over Bilal Wahib
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL haalt 'walgelijke' LuckyTV over Bilal Wahib offline

Ook John van den Heuvel vond het hypocriet van het platenlabel Top Notch om Bilal direct te laten vallen. In de video hieronder zie je waarom. 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!