Mark Rutte Beeld © ANP

Mark Rutte: 'Einde in zicht, samenleving kan binnenkort open'

13 april 2021 20:03

Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die al plannen aan het maken was, dat de versoepelingen volgende week niet doorgaan, maar het einde is in zicht. Dat zei premier Mark Rutte (54) tijdens de persconferentie over de aanpak van de coronacrisis.

De versoepelingen van de coronaregels op 21 april zijn vanwege de slechte cijfers nog niet mogelijk omdat ziekenhuizen vol liggen en de besmettingscijfers zijn nog altijd hoog zijn.

Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op de persconferentie over corona. Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames. Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Racoon gaat op 7 mei het podium weer op

Het kabinet maakte tijdens de persconferentie ook het stappenplan bekend over hoe de Nederlandse samenleving weer 'opengaat' als het coronavaccin terrein verliest. Dat gaat in 5 stappen, waarbij stap 6 terug naar normaal is. In de eerste stap gaat bijvoorbeeld de avondklok eraf en gaan de winkels en terrassen weer open. Bij de tweede stap kunnen mensen weer binnen sporten en gaan dierentuinen en pretparken weer open.

Als stap drie aanbreekt kunnen culturele instellingen weer maximaal dertig personen ontvangen, en kunnen we weer uit eten in een restaurant. Bij de volgende stap kunnen evenementen onder voorwaarde weer doorgaan, en kunnen ook cafe's de deuren weer openen. Als stap vijf aanbreekt mag je alweer 8 mensen thuis ontvangen en kunnen bioscopen en theaters 100 mensen ontvangen. Maar wanneer dit allemaal is, dat hangt af van de vaccinatiegraad en het aantal besmettingen.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Duitsland versoepelt maatregelen, volgt Mark Rutte onze oosterburen?

De uitstel van de versoepeling van de andere maatregelen komt door de toenemende besmettingen. Ziekenhuizen zien zich door het stijgende aantal coronapatiënten op ic-afdelingen gedwongen de reguliere zorg verder af te schalen. Een deel stelt inmiddels ook hart- en kankeroperaties uit. Dan kun je niet versoepelen, zo klinkt het.

Het eerstvolgende moment dat nu wordt genoemd voor mogelijke versoepelingen is 28 april. Dan hoopt het kabinet alsnog de eerste stappen te zetten richting een 'meer normale zomer.' Versoepelingen die op tafel liggen, zijn de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Marieke Elsinga in thuisquarantaine: een keer niet vroeg opstaan

Het uitstel leidt ook tot onbegrip bij ondernemers en horecazaken. De burgemeesters van de vier grote steden deden gisteren nog een laatste oproep aan het kabinet om toch de terrassen op 21 april te openen. Zij vrezen dat het niet meer te handhaven is.

Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

'Elk vaccin heeft bijwerkingen, afweging die we moeten maken'

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!