De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

Crowdfundactie kinderen Ruinerwold overtreft alle verwachtingen

24 april 2021 15:30

De inzamelingsactie voor de negen zogenoemde 'kinderen van Ruinerwold' heeft al meer dan 425.000 euro opgeleverd. Volgens de initiatiefnemer Esther Suurmond, overtreft de inzameling alle verwachtingen.

"Ze kunnen nu gaan nadenken over hun toekomst, wat ze bijvoorbeeld voor opleiding willen gaan doen"

De crowdfundactie staat nog tot morgenmiddag open. Daarna gaat het geld via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. Zondag werd het streefbedrag van 270.000 euro na twee dagen gehaald, en inmiddels is er dus meer dan vier ton binnen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kijkers wederom ontsteld na heftige aflevering Kinderen van Ruinerwold

Esther Suurmond laat via het ANP weten dat het binnengekomen bedrag 'ongelooflijk' is en zegt dat het de kinderen 'veel meer mogelijkheden biedt dan een week geleden'. "Ze kunnen nu gaan nadenken over hun toekomst, wat ze bijvoorbeeld voor opleiding willen gaan doen."

De oudste kinderen lieten eerder al weten de giften te voelen als een erkenning vanuit de maatschappij. Ze hebben die als hartverwarmend ervaren en ze zijn bijzonder dankbaar. "Woorden schieten tekort", schreef de Stichting Kinderen van Ruinerwold.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ruinerwold-kinderen reageren op onrust in gemeente Ermelo

Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. Die worden gebundeld en dan ook aan de kinderen gegeven. Het geld is bedoeld voor bijvoorbeeld studie, jobcoaching, tandartskosten, rijlessen, juridische kosten, huisvesting of bijvoorbeeld de inrichting van een nieuwe woning.

Suurmond benadrukt dat het geld dat via de stichting binnenkomt alleen voor de negen kinderen is. Omdat daarover veel vragen binnenkwamen, is op de website van de stichting meer informatie te vinden over bijvoorbeeld het beheer en het doel van de stichting. Na het einde van de actie blijft het nog wel mogelijk directe donaties te doen op de bankrekening van de stichting. Er wordt dan geen ruchtbaarheid meer aan gegeven, om de kinderen rust te geven.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zo liep het af met schoonvader en zoon uit Ruinerwold-docu

Vader Gerrit Jan van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij en zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. De rechtbank in Assen bepaalde in maart dat zijn strafvervolging moest worden beëindigd vanwege zijn slechte gezondheid. Hij kwam daardoor op vrije voeten. De oudste vier kinderen willen nu een civiele procedure beginnen tegen hun vader.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Advocaat gaat vader Ruinerwoldzaak dagvaarding sturen

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!