André van Duin Beeld © ANP

BN'ers ontroerd door toespraak André van Duin

04 mei 2021 20:54

Veel bekende Nederlanders zijn diep ontroerd door de persoonlijke toespraak van André van Duin (74) dinsdagavond tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

"Er liggen daar altijd bloemen, het hele jaar door"

De presentator en komiek, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Hij vertelde over zijn vader, die in de oorlog werd opgepakt en per trein naar Duitsland werd gedeporteerd. "Wat hij daar precies heeft gedaan en welke ontberingen hij moest doorstaan, heeft ie nooit iets over verteld. Als ik er wel eens naar vroeg zei hij altijd: 'Dat wil je niet weten, jongen'. Hij had het overleefd. Maar je moest niet vragen hoe."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander en André van Duin staan stil bij oorlogsdoden

Ook vertelt de presentator dat hij nog nooit op 4 mei de Dam heeft bezocht, maar dat hij herdenkt bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. 

"Ook daar zijn vanavond, net als hier, om 8 uur de vele doden herdacht. Drie grote roze driehoeken op de grond, vormen het symbool van discriminatie en vernedering. Er liggen daar altijd bloemen, het hele jaar door. Op het monument staat een dicht-regel, van de joodse schrijver Jacob Israël de Haan: ’Naar Vriendschap, Zulk Een Mateloos Verlangen’", vertelt André.

Hij vervolgt: "Het feit dat wij in Nederland sinds 1987, als eersten in de wereld, zo’n monument hebben, tekent onze vrijheid. De Vrijheid dat iedereen, hier zichzelf mag zijn. Zonder dat iemand anders daar wat van zegt." 

Veel BN'ers reageren op Twitter op de persoonlijke speech. 'André van Duin kan je dus óók nog laten huilen', schrijft Claudia de Breij. 'Een traantje gelaten. Indrukwekkend en mooi! Wat een geweldige man is André van Duin', laat presentator Jan de Hoop weten. Maurice Wijnen laat weten: 'Dat was een waar historisch moment, deze indrukwekkende toespraak van André van Duin.' 

Hieronder nog meer reacties. 

De hele toespraak van André is hier terug te lezen. 

Voor het begin van de herdenking sprak RTL Boulevard nog met André over de voorbereidingen van zijn toespraak. Hoe die zijn gegaan, zie je in de video hieronder. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

André van Duin heeft 4 mei-toespraak al af

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!