Lale Gül en Fidan Ekiz Beeld © ANP

Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs

6 mei 2021 08:14

Schrijfster Lale Gül (24) en tv-presentatrice en columniste Fidan Ekiz (45) zijn genomineerd voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft jurylid Joost Eerdmans (50) donderdag bekendgemaakt op de 19e sterfdag van de naamgever van de onderscheiding.

"Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken, wordt bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord"

Volgens de jury heeft de Turks-Nederlandse Lale met haar autobiografische roman 'Ik ga leven' een openhartig boek geschreven over de hypocrisie binnen haar gemeenschap. "Sinds het uitkomen van haar boek heeft ze moeten onderduiken, wordt bedreigd, geïntimideerd en uitgesloten uit haar gemeenschap omdat ze koos voor het vrije woord."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Renze Klamer benadrukt: 'Geen onderlinge strijd met Fidan Ekiz'

Fidan, die ook een Turkse achtergrond heeft, behandelt in haar columns en boeken "heikele kwesties die haar persoonlijke leven raken en tevens sterk beïnvloeden. Zonder moeite, schroom of angst spreekt ze in duidelijke taal over integratieproblemen, het Erdogan-regime of de persvrijheid".

Ook als duo-presentator van het dagelijkse NPO1-programma De Vooravond deelt ze geregeld een 'bevlogen mening'. Fidan was in 2019 ook al genomineerd.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Fidan Ekiz en ex-man slaan handen ineen voor boek

De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die 'strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat'. De andere kanshebbers zijn de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, hoogleraar en oud-PvdA-minister Ronald Plasterk en emeritus-hoogleraar en slavernijdeskundige Piet Emmer.

De prijs, een wisselbokaal, wordt op 20 mei uitgereikt in Nieuwspoort. Naast Eerdmans zitten in de jury Simon Fortuyn, Afshin Ellian (die de prijs in 2015 als eerste won) en Esther van Fenema (vorig jaar genomineerd). De laatste twee zijn in de plaats gekomen van Rita Verdonk en Leonard Ornstein. In 2020 won Jort Kelder de prijs.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jort Kelder maakt onhandige opmerking over mannen in een jurk in Op1