CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Beeld © ANP

Kamerlid Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op

12 juni 2021 14:56

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt. Hij zit op dit moment thuis met een burn-out, maar wil terugkeren als zelfstandig lid van de Tweede Kamer.

Zijn besluit volgt op het uitlekken van een interne notitie waarin hij beschreef dat hij zich 'op een aantal momenten' onveilig had gevoeld en achter zijn rug was uitgescholden. Daarbij zou hij onder meer zijn uitgemaakt voor 'psychopaat' en 'teringhond'.

Inhoudelijke discussie

Omtzigt betreurt het uitlekken van het stuk. Dat had, schrijft hij, 'intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen'.

"Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren. Dat is jammer maar wel overduidelijk. Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg."

"Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten", reageren partijleider Wopke Hoekstra en interim-voorzitter Van Rij. "We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren, maar hadden op een andere uitkomst gehoopt."

'Zeer beschadigend'

Ze zeggen Omtzigt de ruimte te hebben gegeven rust te nemen. Daarbij zouden veel gesprekken zijn gevoerd 'over wat hij daarbij nodig had'. "We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen."

Dat Omtzigts notitie uitlekte, noemen Van Rij en Hoekstra 'zeer beschadigend'. "Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christendemocratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

CDA-top zinspeelt op breuk met Omtzigt: 'De vraag is niet of, maar wanneer'

"Dit was onvermijdelijk na zijn tientallen pagina’s vol frustratie over de CDA-partijtop", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er moest een wonder gebeuren, wilde de partijtop nog met Omtzigt door één deur kunnen na het uitgelekte document. Er waren nog partijleden die hoopten dat het zou goedkomen, maar er waren ook steeds meer CDA’ers die het niet meer zagen zitten met de superslimme en eigengereide Omtzigt."

Leegloop

De kern van het conflict schuilt in Omtzigts onvrede over het contact met de partijtop, zegt Lambie. "En de grootste zorg voor het CDA is nu: wat gebeurt er met de partij? Zorgt Omtzigts stap voor meer vertrekkers? Zijn er in de partij meer mensen die zich nu geroepen voelen met het CDA te breken?"

Omtzigt laat in zijn verklaring weinig los over zijn politieke toekomst. "Zou hij een nieuwe beweging beginnen", zegt Lambie, "dan wordt het CDA misschien wel geconfronteerd met een leegloop. Omtzigt heeft in de partij medestanders, ook regionaal. Zeker in het oosten heeft hij heel veel steun, maar ook in de rest van land, gezien de immense hoeveelheid voorkeurstemmen bij de verkiezingen."

Bekijk ook: Wopke Hoekstra reageert op vertrek Omtzigt

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!