Directeur Sven Sauvé van RTL Nederland en Talpa-eigenaar John de Mol Beeld © ANP/Getty Images

Mediareus in de maak: RTL Nederland en Talpa Network samen verder

22 juni 2021 18:36

Twee van de grootste mediabedrijven in Nederland gaan samen verder. RTL Nederland en Talpa Network vormen een joint venture, maakten de bedrijven zojuist nabeurs bekend. De toezichthouder moet de deal nog wel goedkeuren.

"Door samen te werken met Talpa Network kunnen we investeren in Nederlandse content, en ons zo onderscheiden"

Welke bedragen hiermee gemoeid zijn, is niet bekendgemaakt. Wel dat de verhouding niet fifty-fifty wordt: in het nieuw te vormen bedrijf krijgt RTL Nederland 70 procent van de aandelen, Talpa 30 procent. 

Het nieuwe concern komt onder leiding te staan van RTL-topman Sven Sauvé. John de Mol blijft aandeelhouder en producent van nieuwe formats. Alle zenders blijven voorlopig naast elkaar bestaan. De bekende merknamen als RTL 4, SBS en LINDA verdwijnen niet. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

John de Mol had ook een nieuw domino-idee voor tv-show

De samenwerking heeft een strategische reden, zegt Sven Sauvé. "We willen Videoland sterker maken. De concurrentie op het gebied van streamingdiensten neemt toe, zo komen ook Fireplay en HBO naar Nederland, en we vermoeden dat er nog wel meer partijen klaarstaan."

"Door samen te werken met Talpa Network kunnen we investeren in Nederlandse content, en ons zo onderscheiden", gaat hij verder. Het levert bovendien synergievoordelen op. "Meer geld om te investeren, en John de Mol met zijn prachtige nieuwe creatieve ideeën."

Ook voor de adverteerder is het goed nieuws: "Die bieden we een rijk portfolio met tv, digitaal, radio en print. Echt een groot en mooi merkenpalet. Met deze samenwerking hebben we er vertrouwen in dat we ook op de lange termijn een serieuze speler blijven op de Nederlandse markt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Britt Dekker nog minstens drie jaar bij Talpa

Een samengaan van Talpa Network en RTL Nederland is al jaren onderwerp van gesprek, maar leek nooit serieuze vormen aan te nemen. Begin 2019 kaapten de bedrijven over en weer presentatoren van elkaar weg. Onder andere Linda de Mol en nieuwspresentator Merel Westrik vertrokken naar Talpa. 

Linda de Mol vindt 'strijd' tussen RTL en SBS lastig

00:43
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zus van Merel Westrik aan de slag als RTL-presentator

Tijdens de start van het nieuwe tv-seizoen, september vorig jaar, stelde de RTL-topman nog dat een scenario waarin Talpa en RTL zouden fuseren 'absoluut niet speelt'. Directeur radio en televisie bij Talpa, Paul Römer, was tegenover het Dagblad van het Noorden iets voorzichtiger in zijn bewoordingen: "We sluiten niks uit." 

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!