Onderzoek naar de moord op The Black Dahlia Beeld © Getty Images

De beste misdaadpodcasts om mee te griezelen op vakantie

01 augustus 2021 11:51

Podcasts; misschien ben je al jaren fan of misschien heb je het pas net ontdekt. Waar je op Netflix de ene na de andere true crime-documentaire kunt kijken, kun je ook aan je trekken komen met podcasts. We hebben de beste misdaadpodcasts op een rijtje gezet. Hoor en huiver.

De Brand in het Landhuis

Wat is er in hemelsnaam gebeurd met Ewald Marggraff die in 2003 bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven kwam? Dat probeert podcastmaker Simon Heijmans te achterhalen in deze serie. De excentrieke grootgrondbezitter zou namelijk veel kunst in zijn bezit hebben gehad, maar na zijn dood was hier geen spoor meer van te vinden. En zijn geschatte vermogen van 160 miljoen euro was ook foetsie.

Kwaad Bloed

De podcastserie Kwaad Bloed gaat elke aflevering in op een moord of verdwijning op het platteland. Van een 'ongeluk' met een trein tot een uit de hand gelopen seksafspraak, podcastmakers Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek zoeken het tot op de bodem uit.

De Deventer Mediazaak

Het is dé podcasthit van dit jaar: De Deventer Mediazaak. In deze serie gaat podcastmaker Annegriet Wietsma dieper in op de 'Deventer moordzaak' en vooral de hetze tegen Michaël de Jong. Hij werd jarenlang beschuldigd van de moord op de weduwe Wittenberg en dat terwijl er al iemand was veroordeeld voor de moord.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Na De Deventer Mediazaak komt ook Maurice de Hond met podcast

TBS

Wat weten we nu eigenlijk van het leven in een TBS-kliniek? In de podcastserie TBS krijgen we een bijzonder inkijkje in De Rooyse Wissel in Venray. Tom Veldhuijzen spreekt niet alleen personeel, maar ook patiënten.

De Vlaamse Kunstroof

Misschien heb je het ooit gezien tijdens een bezoek aan Gent: het schilderij het Lam Gods van Jan van Eyck. In 1934 werden twee delen van het kunstwerk gestolen. Het paneel met daarop de Rechtvaardige Rechters is nooit teruggevonden. In deze podcast wordt niet alleen de roof zelf besproken, maar ook de jarenlange zoektocht naar het paneel. Tot op de dag van vandaag zijn er verschillende theorieën over waar het schilderij is gebleven.

De moord op Patrick

Tennisleraar Patrick werd op de ochtend van tweede kerstdag 2002 dood gevonden in zijn appartement. Dat er sprake is van moord, is al snel duidelijk. De dader is nooit gevonden. Sanne Boer duikt in deze cold case.

Root of Evil

Een verhaal zo duister dat je het zelf niet had kunnen verzinnen. De podcastserie Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia gaat over de onopgeloste moord op Elizabeth Short in 1974, ook wel The Black Dahlia. Velen denken dat dokter George Hodel de moordenaar is, onder meer zijn eigen zoon. Maar het verhaal van de familie Hodel kent nog veel meer duistere geheimen.

Dr. Death

Als je ziek bent, ga je naar de dokter. Maar wat als de dokter helemaal niet van plan is om jou beter te maken? Of wat als de dokter jouw ziekte verzint? De podcastserie Dr. Death neemt het werk van deze doktoren onder de loep.

Leven met de maffia

The Godfather, The Sopranos, Gomorrah; we zijn vaak dol op verhalen over de maffia. In de podcastserie Leven met de maffia zijn de echte verhalen nog gruwelijker dan wat de schrijvers van de series en films hebben verzonnen. Ook blijkt er een link te zijn tussen het Italiaanse 'Ndrangheta en Nederland.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

GTST-fans opgelet: serie komt tijdens zomerstop met podcast

Reply All: #86 Man of the People

Reply All is een Amerikaanse podastserie over alles wat er op het internet gebeurt en andere nieuwe technologieën. Toch is er ook een aflevering waarin ze dieper ingaan op een van de grootste oplichters van de Verenigde Staten: Dr. John Romulus Brinkley. Deze kwakzalver wist dankzij radio - in die tijd nog een nieuwe technologie - zijn wondermiddeltjes aan de man te brengen.

Serial

Dé crime podcast der crime podcasts. Wat Making a Murderer is voor Netflix, is Serial voor podcasts. In deze serie gaat podcastmaker Sarah Koenig op onderzoek uit: is Adnan Syed echt de moordenaar van Hae Min Lee of zit hij onschuldig vast in de gevangenis?

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!