Peter R. de Vries Beeld © ANP

GeenStijl verzocht om beelden Peter R. de Vries offline te halen

07 juli 2021 13:09

RTL Nederland en de politie Amsterdam hebben aan GeenStijl gevraagd de video's van Peter R. de Vries (64) offline te halen. Dat bevestigen woordvoerders van de partijen aan het 'ANP'. GeenStijl weigert aan het verzoek te voldoen.

De website heeft video's geplaatst van Peter die neergeschoten op straat ligt in Amsterdam. In de uren nadat Peter R. de Vries werd neergeschoten, heeft YouTube honderden soortgelijke filmpjes al verwijderd. De filmpjes zijn dinsdagavond gemaakt door omstanders.

RTL verzoekt de website "vriendelijk doch dringend" de beelden offline te halen "in het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van Peter R. de Vries" en uit "respect naar zijn naasten".

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zoon Peter R. de Vries: 'We omringen hem met liefde en hoop'

Ook de politie Amsterdam roept GeenStijl op de beelden te verwijderen. Die deed al eerder een oproep om de beelden niet op sociale media te delen. Een woordvoerster zegt tegen het ANP dat de beelden erg schokkend zijn, vooral voor vrienden en familie van Peter.

"Het slachtoffer is zo kwetsbaar. De beelden zijn echt heftig. Ik ben echt wel wat gewend, maar mijn maag draaide om", aldus de woordvoerster. Al meteen na de aanslag dinsdagavond riep de politie gebruikers van sociale media op om de beelden van de zwaargewonde misdaadverslaggever uit privacy-oogpunt niet te delen. "Gelukkig hebben veel twitteraars daar wel gehoor aan gegeven."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

'Verdachte van aanslag op Peter R. de Vries werd al gezocht in Polen'

In een antwoord op de politie-oproep zegt GeenStijl niet van plan te zijn aan het verzoek te voldoen met een beroep op de persvrijheid. "Valt het onder uw taakstelling als ‘woordvoerder in de opsporingscommunicatie' om vrije nieuwsgaring te dwarsbomen inzake een ingrijpende gebeurtenis van nationaal belang die bovendien volgens velen ook direct raakt aan de persvrijheid? Het zijn toch wonderlijke tijden als de politie de definitie van "respect" op zodanige wijze gaat interpreteren dat er een verzoek tot (zelf-)censuur en persbreidel van de media uit voortkomt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Verdachten aanslag op Peter R. de Vries vrijdag voorgeleid

Eerder gaf GeenStijl eenzelfde antwoord op een oproep van RTL en Mediahuis (uitgever van onder meer De Telegraaf). Beide mediabedrijven vroegen de website ook om de filmpjes te verwijderen, uit respect voor de persoonlijke levenssfeer van Peter R. de Vries.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!