De verdachten werden klemgereden op de A4. Beeld © ANP

Aanslag Peter R. de Vries: dit weten we van de verdachten

8 juli 2021 05:45

Peter R. de Vries vecht nog altijd voor zijn leven nadat hij dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam. Kort na de aanslag werden twee mannen gearresteerd: de 35-jarige Poolse man Kamil E. en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. Wat weten we inmiddels van dit tweetal?

Niet lang na de aanslag op De Vries werden dinsdagavond drie mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident in Amsterdam. Een van hen werd kort daarop weer vrijgelaten, de andere twee - Kamil E. en Delano G., zoals we nu weten - zitten nog altijd vast. Zij werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. 

Rolverdeling 

Over de motieven van de twee, of eventuele opdrachtgevers achter de aanslag, is nog niets bekend, maar in de nasleep van het schietincident sijpelde informatie over de verdachten binnen. Zo zou de politie volgens De Telegraaf bekend zijn met de rolverdeling tussen de twee: G. zou degene zijn geweest die vijf kogels op De Vries afvuurde, E. zou de chauffeur zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Zoon Peter R. de Vries: 'We omringen hem met liefde en hoop'

Over G. is bekend dat hij uit Rotterdam komt en eerder met de politie in aanraking is geweest. 

Over de Poolse verdachte E. kwam meer informatie naar buiten. E. was woonachtig in het Gelderse Maurik, waar hij volgens De Gelderlander met zijn hoogzwangere vrouw en kinderen in een rijtjeshuis woonde. Ook E. kwam eerder in aanraking met de politie, nog zo recent als een week geleden.

Gezocht in Polen 

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland bevestigde dat hij was aangehouden voor een bedreiging. Hij zou kort daarop weer zijn vrijgelaten. Gisteren werd ook bekend dat de man in eigen land gezocht wordt wegens diefstal en beroving. Dat meldt de Poolse tv-zender TVN42.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Emotionele uitzending RTL Boulevard over Peter R. de Vries: 'Totaal ontredderde collega's'

In De Telegraaf wordt een beeld geschetst van E., onder meer door zijn buurtgenoten. In zijn woonplaats Maurik zou hij een eenmanszaak bestieren voor montagewerkzaamheden. Omwonenden beschrijven hem als een 'aardige man, die altijd vriendelijk groette' maar gebrekkig Nederlands sprak.

Schrik in Maurik

In het Gelderse dorp met 4000 inwoners ontstond onrust nadat de politie in navolging van de arrestatie van E. zijn huis binnenging. "Eerst zijn we opgeschrikt door het nieuws van de aanslag. De tweede schrik was vervolgens dat een van de verdachten uit deze gemeente komt", sprak burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Peter R. de Vries kende de risico's, maar 'wilde geen beveiliging'

Bij het zoeken naar het motief achter de aanslag op De Vries, wordt regelmatig de link gelegd naar topcrimineel Ridouan Taghi. In 2019 onthulde De Vries op een dodenlijst te staan van de hoofdverdachte in het Marengo-proces. De Vries is vertrouwenspersoon van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces. 

Kritiek Weski

Inez Weski, de advocaat van Taghi, uitte gisteren kritiek op de berichtgeving over de aanslag. In een persverklaring schrijft zij dat 'zonder enige objectieve onderbouwing' wordt gewezen naar haar cliënt als verantwoordelijke voor de gebeurtenis, meldde de NOS. Weski hoopt dat de aanslag op De Vries grondig wordt onderzocht, waarbij alle mogelijke scenario's worden bekeken.

Over de toestand van De Vries is nog altijd niet meer bekend dan dat hij in het beveiligde UMC-ziekenhuis in Amsterdam voor zijn leven vecht.

In beeld: reconstructie aanslag Peter R. de Vries in Amsterdam

In beeld: reconstructie aanslag Peter R. de Vries in Amsterdam

02:40

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!