Peter R. de Vries Beeld © ANP

Hoofdredacteuren en Journalistenbond over 'icoon' Peter R.

15 juli 2021 16:25

Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren noemt Peter R. de Vries "een icoon voor de Nederlandse journalistiek en ongekende steun voor talloze mensen". Dat laat het bestuur, onder leiding van NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, donderdag weten in een reactie op het overlijden van de misdaadverslaggever. Ook Folkert Jensma, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), reageert geschokt op het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadjournalist overleed donderdag op 64-jarige leeftijd nadat hij vorige week dinsdag in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten. "Er gaat een rilling door het vak", aldus Jensma.

"Met elkaar verliezen we in Peter een onvermoeibare en dappere strijder voor rechtvaardigheid"

"Het is intens verdrietig dat hij niet meer bij ons is. Vooral voor zijn naasten, vrienden en collega's. Met elkaar verliezen we in Peter een onvermoeibare en dappere strijder voor rechtvaardigheid", luidt de verklaring van de organisatie, die alle hoofdredacteuren van Nederland vertegenwoordigt. Vorige week dinsdagavond werd Peter R. in het centrum van Amsterdam neergeschoten. Toen liet het genootschap al weten de familie en vrienden van de "dappere en eigenzinnige" Peter R. heel veel sterkte te wensen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RTL Boulevard vanavond volledig in teken van Peter R. de Vries

Volgens de vicevoorzitter van de Journalistenbond Folkert Jensma ziet de wereld er na het overlijden van Peter R. anders uit. "Zijn dood past in de lijn van de moorden op advocaat Derk Wiersum, Theo van Gogh en Pim Fortuyn. Deze aanslag heeft een zeer akelige, symbolische waarde." Jensma zegt nog geen rechtstreeks verband tussen de journalistieke activiteiten van De Vries en de moordaanslag te kunnen leggen, "maar het feit dat hij de meest bekende journalist van Nederland was, heeft betekenis." Voor de vicevoorzitter is het nieuws van het overlijden van Peter R. net zo schokkend als het nieuws van de aanslag. "Ik wilde nog niet toegeven dat de aanslag fataal zou kunnen zijn. Als dat het dan alsnog is, schrik je."

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!