Vandaag neemt Nederland afscheid van Peter R. de Vries. Beeld © Robin van Hijfte

Eerste mensen al in de rij voor afscheid Peter R. de Vries

21 juli 2021 08:12

Paaltjes met linten om rijen mee aan te geven, borden met de oproep 1,5 meter afstand te houden, dranghekken en dixies: het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam is klaar voor alle mensen die vandaag afscheid willen nemen van Peter R. de Vries.

Zo'n vijftien mensen staan nu al in de rij voor Carré, ziet RTL Nieuwsverslaggever Robin van Hijfte, die daar ook is. "De eerste persoon in de rij komt uit Capelle aan den IJssel. Hij vond Peter inspirerend en daarom is hij hier. 'Hij gaf nooit op'."

Mensen kunnen vanaf 11.00 uur vanochtend tot 20.00 uur vanavond afscheid nemen van de misdaadjournalist die overleed aan de gevolgen van een aanslag.

Wachtrij

De verwachting is dat het druk wordt. De gemeente Amsterdam waarschuwde eerder al dat mensen rekening moeten houden met een flinke wachttijd. Carré is vandaag alleen te bereiken via de Sarphatistraat, gaf de gemeente eerder aan. Vanaf daar loopt de wachtrij langs de Amstel.

Er staan zo'n vijftien mensen in de rij.

"Eer vandaag Peter R. de Vries. Ga langs bij Carré of doe het op uw eigen manier. Doe het waardig. Eer de man die hard was op de inhoud en zacht op de mens. Die vocht tegen onrecht en die een bloedhekel had aan machtsmisbruik, hypocrisie en onrechtvaardigheid", twittert advocaat Peter Schouten vanochtend.

Schouten en Onno de Jong vormden samen met De Vries het team dat kroongetuige Nabil B. bijstaat in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

'Neem eten en drinken mee'

De gemeente gaat via Twitter proberen mensen op de hoogte te houden van de lengte en het beginpunt van de wachtrij. Ook krijgen mensen het advies rekening te houden met het zonnige weer, en dus eten en drinken mee te nemen. Wie klachten heeft die mogelijk wijzen op corona, wordt gevraagd thuis te blijven.

Hoe wordt het afscheid in goede banen geleid?

Coronamaatregelen, veiligheidsmaatregelen en vooral héél veel mensen, die toch in een intieme sfeer afscheid willen nemen. Het afscheid van Peter R. de Vries in Theater Carré vergt veel organisatie. "Het belangrijkste is ervoor zorgen dat de familie in bescherming wordt genomen en het afscheid krijgt dat ze wil", zegt directeur Hans Bleijerveld van het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta, dat het afscheid organiseert.

"Peter wilde dat zoveel mogelijk mensen die dat willen, afscheid zouden kunnen nemen. Tegelijkertijd heeft de familie behoefte aan een intiem en persoonlijk afscheid", vertelt Bleijerveld. Daarom is ervoor gekozen om het afscheid in tweeën te splitten. 

Het zal druk worden, zegt ook Bleijerveld. "Maar als de mensen binnen zijn, dan moeten ze ook waardig afscheid kunnen nemen. Daarom laten we de rij steeds even op iets meer afstand wachten als mensen bij de baar staan."

Ook zullen medewerkers van het team ervoor zorgen dat de wensen van de familie en corona- en veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd. "Er staan mensen van ons in de buurt van de baar om te voorkomen dat mensen selfies maken, de familie vindt het belangrijk dat dat niet gebeurt."

Samen met onder andere de politie en de gemeente wordt daarnaast gezorgd voor de veiligheid. Mensen mogen bijvoorbeeld geen grote tassen meenemen naar binnen. En verder zijn er zoals de politie en gemeente zeggen 'zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen'. 

"Maar bovenal zijn we er om ervoor te zorgen dat de sfeer passend is", zegt Bleijerveld. "Als mensen een praatje willen maken of emotioneel zijn, dan zijn we er voor hen."

Bekijk hier de 'In Memoriam' die is gemaakt over Peter R. de Vries.

Bekijk hier de 'In Memoriam' die is gemaakt over Peter R. de Vries.

01:10

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!